• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.08.2025 21:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

kokolqja

Уж щях да гледам само живородки апък като отидох на изложбата в Шумен си купих една торба розово данио(22 даниота).Добре че разделихме торбата с един познат инъче незнам какво щях да правя.Купих си едни водорасли ама не им знам името,ако може да ми го кажете.Изглеждат по следния начин-прави,плоски,дълги около 30 см,широки около 0,5 см.Кви са незнам.А и са зелени  :-)

FHM

Цитат на: kokolqja - 11.04.2011 19:06
Уж щях да гледам само живородки апък като отидох на изложбата в Шумен си купих една торба розово данио(22 даниота).Добре че разделихме торбата с един познат инъче незнам какво щях да правя.Купих си едни водорасли ама не им знам името,ако може да ми го кажете.Изглеждат по следния начин-прави,плоски,дълги около 30 см,широки около 0,5 см.Кви са незнам.А и са зелени  :-)
*ROFL* Колега преполгам имаш впредвид растения. Преполагам си закупил валиснерия поне това ми идва на ум от това описание

MeTogu

Направо си е валиснерия.Ама кога ще се научат колегите че не е водорасли а растения не знам.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

kokolqja

Ех че ме накритикувахте ама...Другия път ще знам че не са водорасли.Засях растението в чашки от кафе(много грозно стана)с пясък на дъното и мозайка отгоре (това намерих) и ги цопнах в аквариума.Незнам така ли трябва.Прочетох тук таме и така си ги направих.

iek

Поне надупчи ли чашките и не се казва засях, а засадих, освен ако не си използвал семена.

onyxman

Здравейте. Кога се прави тест на водата - преди или след смяна на водата? *privet*

iek

Амано ги прави след 30%-та смяна на вода, не пречи да ги правиш по-всяко време.

onyxman

Сега направих един Quick Test. Ето резултатите:
pH - 7,2
kH - 6
GH - >100d
NO2 - 0
NO3- 25
Аз като гледам горе долу са си добре, само нитратите, но това си го обяснявам с филтъра, понеже от изветно време е без една секция и реално има само една малка гъба и малко сипоракс.Като намеря резервна секция за филтъра ще добавя още сипоракс.

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

boxko

Колеги, имам следния въпрос, който възникна следствие на проблемите, които си докарах, ровичкайки из аквата. Въпросът е малко смешен и нелеп, но моля да ме извините  *CRAZY*
Та: Вие как сифонирате дъното на аквата? Аз си имам едно маркуче, което съм взел от зоомагазин- диаметър 4 мм, така прочетох в темата за оборудване. И понеже миналия път като чопках по дъното, разбирайте сифониране и засаждане на растения, си лепнахме ихтио. Сега ме е страх да си пъхна ръцете за каквото и да било. Как да сифонирам ? И може ли някакви практични съвети как да си направя така наречената "круша", за да не влизат малки камънаци в маркуча, че после е голям зор  (wasntme).
И сега малко по сериозно.  Забелязах, че единият ми неон е много агресивен към другите. Дори е нахапал зверски едно неонче. Въпросът ми тук е: Какво да правя с тази агресия и въстановяват ли се перките на рибоците ?  *dontknow*

zambo

С това тънко маркуче в този сто литров аквариум трябва да сменяш вода по една седмица . =-O Вземи от някоя железария по - дебел маркуч и спри да се мъчиш .
При предишното сифониране ти ли си хванал ихтио или рибите ?  :-D От  сифониране НЕ може да се развие тази болест . Внесъл си я от вън със заразени вече риби .
Вземаш бутилка от минерална вода 0,5л. , изпиваш водата , режеш дъното , пробиваш отвор в капачката достатъчен да мине маркуча и готово ...
Увеличи бройката на неоните и агресията трябва да намалее . Нахапаните перки ще се въстановят .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

iek

Аз го "сифонирам" от 2см разстояние с гол маркуч 1см диаметър, без "круша" и то само на местата където няма растения. За да не ти се налага ръчкане по дъното, подбираш подходящ грунд, 2-3мм едрина, засаждаш всички растения още при стартирането, така както си представяш крайния резултат  и после само подкастряш. Всяко ръчкане по дъното впоследствие води до рискови ситуации.

Асен Евгениев

Цитат на: boxko - 13.04.2011 01:32
как да си направя така наречената "круша
Има и готови по магазините, като този триъгълния уред, да чистиш и ъглите. :-)
Аз не сифонирам. *DRINK*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2Fzyaxps.jpg&hash=f7b477d99c98448f528d16076676273c6f531faa
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

boxko

Хора, неоните ми много се бият. Ако продължава така, скоро ще има жертви. Някъде четох, че полът им се разпознава по формата на опашките. Моите всички са с таква форма ">". Увеличаването на бройката им дали ще помогне? Все пак са 10 на брой и едвали е от липса на себеподобни.

Similar topics (5)

762

Публикации: 24
Прегледи: 13978

59367

Публикации: 13
Прегледи: 8075

37191

Публикации: 11
Прегледи: 7916

5747

Публикации: 13