• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 18:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 05:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Истинското и качествено българско сирене е рядко срещано явление по магазините.  Като си бях в България попаднах на някакво сирене "Елена" което се доближава до  това което "уж" помним като хубаво сирене.  Тук продават също турски и гръцки сирена. Продават и австрийски. От турските които са в кръглите кутии има много видове и с различна масленост и различни вкусове. Има сносни тяхни сирена които ако не напълно то поне частично засища глада към употребата на този продукт.  За гръцките на "Фета"  са добри и близки на вкус с нашенското сирене. И тук по веригата на "Метро" продават българско сирене в тенекиени кутии от по 1кг но това производство не се ли спря още преди години и сега да зареждат от "дълбокия резерв" на България.

barabata

А пък аз докато правих красотички в ресторанта на един ходел цял ден слушах опяванията на роднина на собственика който си поръчал някалко контейнера сирене от Украйна (Чернобил :) ) и въпросните бизнесмени му държали първия камион на митницата и не му давали документите и го изнудвали за още пари за да пуснат камиона - оправданието им било че им трябвали пари за изкупуване на мляко за да произведат следващата партида при положение че той им платил вече доста пари. Чуденката му беше дали да палаща още или да търси други начини да ги натисне да си изпълнят поръченията.
Та съвсем спокойно може да си купувате сирене в магазина с гръмкото име "По БДС" или "Мандрата на бай Данчо" и сиренето да е от Украйна .

Отделно наскоро пак бях взел кутийка бучки кафява захар произведени от "Захарни заводи" АД или нещо такова беше и за да не я нападнат мравки жената я беше оставила в хладилника. Допряла се кутийката до задната стена където кондензира и замръзва влагата, после се размразява и се стича за да излезе по една тръбичка зад хладилника долу при комресора (от там пак се награва и изпарява във стаята). Та навлажнили се леко бучките и те станали пак отново бели , а боичката се стекла или в долната бучка или в същата бучка , но само отдолу. Направих и представителни снимки, но сега го няма фотоапарата за да ги постна. Довечера ако се сетя ще ги добавя. Имат наглоста на кутията да пишат : "Неподправено удовоствие".
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

TiratroN

Черният хляб не трябва ли да е по-евтин защото се прави от нискокачествено брашно? Е не е по-евтин, защото се прави от същото висококачествено брашно , боядисано в кафяво . Воалла :) И после папай черен хляб и кафява захар (боядисана както вече разбрахме ) :)

nikolaytoshev

barabata ще се радвам, ако споделиш снимки на "кафявата захар", за да се посмеем малко.

barabata

Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Luton

Кафявата захар е кафява, защото не е пречистена напълно или поне не колкото бялата.
Наскоро ми изнесоха лекция на тая тема :-) кафявата е просто модна и се смята че е по безвредна именно поради не пълната преработка.
Някои си мислят, че е диетична. Преди години качеството се е определяло по това колко е бяла захарта, колкото по-бяла толкова по скъпа! Това се сещам...

Това естествено не оправдава, производителя или търговеца, които са те заблудили и са ОЦВЕТИЛИ захарта с нещо!

Асен Евгениев

Относно кафявата захар. Не знам само каква им е далаверата да боядисват бялата захар,
не съм се заглеждал по магазините дали търговците продават по-скъпо кафявата. Работил
съм в захарен завод, от Куба ни караха кафява захар, която рафинирахме /обработвахме,
пречиствахме/ до бяла, един дълъг и сложен процес. Демек бялата е по-скъпа от кафявата.
Явно заради залитането по здравословното хранене са вдигнали цената на кафявата до небето.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

barabata

Маркетинг бе хора ... маркетинг.
"Екологичната енергия" би трябвало да е по-евина, но се оказва по-скъпа. Нерафинираната захар, кафевия ориз, тъмния хляб и т.н. би трябвало да са по-евтини, но всъщност са по-скъпи.
От стоките продавани в магазина съм свидетел на един и същ продукт в едни и същи опаковки и само с различни етикети - в единия случай струва около 3 лева с ДДС-то , а в другия случай около 8 лева с ДДС-то . Зависи кое от двете търсиш съответно си го купуваш. Това е маркетинг. Измисляш едно нафукано име или рядко използван термин за който никой нищо не знае и се влага в него голямо чувство при произнасяне и загадъчна нотка при което то става хит и се продава докато се измисли друго такова.
В случая наистина ако търсиш "кафява захар" трябва да търсиш да пише на нея "нерафинирана захар" иначе ако си пише кафява захар това спокойно може да означава и боядисана захар и по никакъв начин не са те излъгали , а само подвели. Като цена нерафинираната е два пъти по-скъпа от рафинираната.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

5 големи лъжи за храната, която ядем

Храната, с която съвременният човек се храни, все повече започва да се отдалечава от понятието храна. Тя съдържа предимно заместители, овкусители и захар, а производителите често успяват да ни излъжат, че приемаме нещо полезно за здравето.
Вижте някои от най-честите лъжи на хранителната индустрия:
Целулоза
Много от най-вкусните храни (сосове, тестени изделия, дори кашкавал) са пълни с оцветена и овкусена целулоза.
Много производители използват целулозата (под някое завоалирано име) вместо съществени съставки като брашно и олио. Тя е евтина, може да се яде. Не е отровна, но няма никакви хранителни качества за организма. Единственото, за което служи, е да запълни корема за малко и да ви даде фалшиво чувство, че сте се нахранили.
Фалшиви боровинки
Много кексчета и сладкиши примамват с боровинки (малини, къпини). Има голяма вероятност обаче тези боровинки да са напълно изкуствени. Правят се от гъста смес от глюкозо-фруктозен сироп и овкусители.
Производителите най-безсрамно ползват снимки на истински свежи боровинки на снимките на продуктите.
Свободни кокошки
Купуваме яйца от свободни кокошки и се чувстваме добре.
Терминът ,,свободни" обаче е доста разтеглив. Не си представяйте тучни ливади, чист въздух и спа процедури за кокошки.
Ето как изглеждат свободните кокошки в САЩ.
Оказва се, че под свободни се има предвид да не са зад решетки, а иначе те са наблъскани в едно голямо помещение една в друга.
,,Полезни за здравето съставки" - една голяма лъжа
Кисело мляко, което подобрява храносмилателната система, подмладява кожата и каквото друго се сетите.
Тази мода започва в САЩ през 2002 година. Много е трудно обаче да се докажат тези твърдения, защото според законите там не е нужно да има консенсус от всички учени за едно твърдение. Тоест – компанията плаща на някой изследователски екип да установи, че нейният продукт понижава вероятността от сърдечни заболявания, примерно. Ако има такова изследване, те могат да сложат това на етикета си. Други изследвания може да твърдят, че няма никакви доказателства за това твърдение, но тъй като консенсус не е необходим, компанията може да си ползва етикетите спокойно.
Бъргърът ви е пълен с амоняк
Месото за бъргърите в големите вериги като Макдоналдс е преминало процес на ,,обгазяване" с амоняк. Причината е, че амонякът убива всякакви бактерии като E.coli и др.
Този метод е измислен от компания Beef Products Inc., която първоначално го е използвала, за да може да прави месо от най-евтините части на животното.
Този метод е такъв успех, че в момента 70% от всички меса за бъргъри в САЩ се правят от тази компания.

Цитирано от тук: http://profit.bg/news/5-golemi-luzhi-za-hranata,-koyato-yadem/nid-91614.html
Разни мои АКВАРИУМИ 

Dropkick

ADOPT AN ANIMAL, DON'T BUY !!!

miTko

Няма как да ги знаем, докато четем това - те измислят нови.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nikiengi

За това момчета (и момичета), купувайте се грозде като мен и ще пиете истинско вино! Е малко си е хамалогия, ама .......! Живи и здрави да са химиците!!!  ;-)

Similar topics (5)

36778

Публикации: 14
Прегледи: 9134

7448

Публикации: 93
Прегледи: 45113

3099

Публикации: 162
Прегледи: 48907

31406

Публикации: 8