• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

06.08.2025 06:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструси - общи въпроси

Започната от веско, 26.11.2004 12:53

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Radinka

аз не разбрах това за чушката. *dontknow* за рибите полезна ли е или се слага за сомовете
златарник,скаридарник и жабарник

valnata

Цитат на: Radinka - 09.09.2009 00:35
аз не разбрах това за чушката. *dontknow* за рибите полезна ли е или се слага за сомовете

За храна на анцитрусите се слага чушката. Също и попарени листа от зеле или маруля. Моите два анцитруса обаче не им обръщат внимание на листата. Оставят ги за ампулариите. :-)

Bai Pe6o

Това с петната и омърлушването ми е познато. Един мой на скоро беше така и спря да се храни. За жалост го загубих, но не се знае каква е била причината. Надявам се да не стане същото и с твоя. Наблюдавай го дали има апетит.

bobusy

Случайно да се е променяла скоро температурата в аквариума по-чувствително.  ;-) Друг вариант е във водата да са се увеличили нитратите, сменяш ли част от водата, да не са станали много боклуците в аквата ...  :-|

sevsev

ох ужас :( 
днес се прибрах от работа и какво намирам :( по-малкия ми анциструс се заврял в отвора на филтъра откъдето излиза сртуята с водата и се заклещил. вече беше мъртъв когато го намерих :(

а другия е добре. сменям 1/3 от водата веднъж седмично като сифонирам и част от дъното където няма растения. качеството на водата мисля че е добро.
но защо така се е завряло това животинче. ужасна гледка беше :( не го пожелавам на никого. сега ще търся начин да обезопася подобни опасни места из аквариума ....

Caxapa

Цитат на: sevsev - 10.09.2009 23:50
ох ужас :( 
днес се прибрах от работа и какво намирам :( по-малкия ми анциструс се заврял в отвора на филтъра откъдето излиза сртуята с водата и се заклещил. вече беше мъртъв когато го намерих :(

а другия е добре. сменям 1/3 от водата веднъж седмично като сифонирам и част от дъното където няма растения. качеството на водата мисля че е добро.
но защо така се е завряло това животинче. ужасна гледка беше :( не го пожелавам на никого. сега ще търся начин да обезопася подобни опасни места из аквариума ....
Сложи "флейта" за да не се навре и другият там или някой друг рибок който си няма работа.

sevsev

да, направих го, но твърде късно ....

sevsev

искам да попитам какво ви е мнението и опита ви с таблетките за хранене на дънни рибки. моят проблем е , че имам златни заедно с дънните и горкичките анциструси, понеже са по-плахи, изобщо не могат да се докопат до храната. таблетката я изяждат сомчетата и най-вече златните, които на нищо не отказват. как мога да си храня анциструсите без да са обезпокоявани от другите обитатели на аквариума? споделете вашия опит, моля...

Caxapa

Като изгасиш осветлението на аквариума (вечер)  и след като се успокоят всички обитатели на аквариума пускаш таблеткита (порцията) на Анциструсите. Те са нощни риби и ровят предимно вечер.

sevsev

да, така и предположих. ще опитам. благодаря за отговора. :-)

valnata

Аз пускам повече храна и кой каквото си намери това яде.

sevsev

ами притеснявам се да пускам повече храна, защото аквариумът ми не е много голям (40 литра е) и ме е страх да не се замърси водата. от тези таблетки забелязвам леко побеляване, не знам дали е вредно за качеството на водата. все пак сменям редовно част от нея, за да избегна натравяне на рибчетата.

valnata

Аз от много време имам сомчета и никога досега не съм им давал таблетки. Скоро взех таблетки, понеже сега храня с замразени храни и се притеснявах, че няма храна за сомовете и ползвах точно два броя.Цапат според мен повече и имат ефект ако в аквариума гледаш само сомове. Ако искаш мога да ти подаря таблетки на sera ползвам съм от кутийката две бройки.Храня с хирономус предимно, и след дажбата пускам по малко кайма за дискуси, която се разпръсква в аквариума и има за всичките ми 5 сомчета. А ако даваш храна която е на люспи 100% остава и за сомовете няма как рибите да излапат всичко. :-)

sevsev

ами няма да ти откажа, ако имаш храна, която смяташ, че няма да ползваш. аз основно храня с люспички и сомчетата добре си хапват от нея и от чернодробната, но това което ме притеснява е че всичко което падне на дъното бива изядено я от златните (които омитат всичко), я от сомчетата и за анциструсите нищо не остава. затова взех от таблетките но само две броки за да пробвам само. всички си хапват от тях (по-точно който успее да се престраши) :))) дано анциструсите да не гладуват при това положение, но аз ако знаех че златните ядат така яростно , нямаше да си взимам такива изобщо , но иначе пък внасят живот в аквариума като все щъкат напред-назад, а и общуват по особен начин с мен, когато ме видят- все търсят храна а когато бъркам в аквариума да наместя някое растение, дори ме кълват :)))

NO CARRIER

Чернодробната храна я изхвърли или им давай не по-често от веднъж месечно. Особено за анциструсите не е добра идея.
Можеш да ги глезиш с попарени или замразени във фризера зеленчуци. Може и да не им даваш нищо - все ще намерят водорасли да ядат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

51517

Публикации: 10
Прегледи: 4763

35998

Публикации: 6
Прегледи: 6204

57450

Публикации: 6
Прегледи: 5474

53038

Публикации: 10