• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2021 06:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Калихти - общи въпроси

Започната от bobbyboy00, 04.05.2008 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobbyboy00

04.05.2008 17:05 Last Edit: 11.12.2013 14:02 by Desmoria
възможно ли е сомовете ми Калихт,на около 2 год.да ми изядат хелерите и молинезиите на около 1 месец,ако ги смеся или да почакам за по сигурно?

bobbyboy00

ок,ще изчакам или ще ги махна.

blagoy

Ако младите рибки са достатъчно големи, че да не могат сомовете да ги погълнат, може да ги пуснеш.

70l, 2x18W

Nedospivko

на работа гледаме рибки и имаме 3 сома на около 2 години (около 12-13см са) в общ аквариум са с живораждащи( главно молинезийки)  до сега сме нямали проблеми ,нито ги гонят нито им обръщат внимание :) лежът си кротко на дъното и от време на време скачат до повърхноста да си поемат въздух :) кротки са като пиленца

siGma

момчета явно никой от вас не си е направил труда да загаси лампата и да погледа КАЛИХТ :) това са най кръвожадните сомове след фусилиус, с малката разлика че са по големи, калихта е нощна риба хишник , а за две години с тубифекс и 100 литра аквариум ако ще и 200 рибки да са вътре тези сомове могат да издат и обикновен вълнист папагал......... ако някой се интересува от размножаването му да попита

Violeta

Хахаха! Много оригинално! Отдавна се каня да набутам пернатия в аквариума, но не знаех, че ще става на храна за сома!
Майтапът настрана, той (сомът) вече е поне 2-годишен, живее заедно с гупи и ако пропусна да извадя поредното младо поколение дори има по няколко оцелели. Да прибавя ли, че аквариумът е 30-литров?
Би ли могъл да ми кажеш една риба, която да не е хищник? Само една...
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

zambo

   *spam   "Сладководната акула вегетарианец "
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

siGma

Цитат на: Violeta в 28.05.2008 11:11
Хахаха! Много оригинално! Отдавна се каня да набутам пернатия в аквариума, но не знаех, че ще става на храна за сома!
Майтапът настрана, той (сомът) вече е поне 2-годишен, живее заедно с гупи и ако пропусна да извадя поредното младо поколение дори има по няколко оцелели. Да прибавя ли, че аквариумът е 30-литров?
Би ли могъл да ми кажеш една риба, която да не е хищник? Само една...

гупи, неон, повечето стадни, стиклени сомчета, молинезия, хелер, и най-уважаваните от мен щото ядат алгите плати... за друго масово разпространено не се сещам в момента :)

Violeta

Мда. Това, че си "закусват" собственото поколение, сигурно означава, че не са хищни. Или че поколението им фотосинтезира... вероятно  :-D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Kochev

Колеги степента на хишничество на сомовете е в съответствие с какво се хранят. Както казахте по-горе в 100л аквариум ако го храниш с тубифекс полудява. В предишния ми аквариум ги хранех с жива храна и като станаха 10-11 см хвърлих 4см хлебарка. Нямате на идея какво меле стана.... след 2 мин имаше само парчета от кората на хлебарката.

acho

Имам такъв сом и е около 18 см..Гледам при него гупи и молинезии и не виждам да има проблем,дори и че живородките са на около месец,два.Така че пробвай  и ги пусни при сома.

Лично мое мнение.

Valadorn

Привет
в един от аквариумите си имам 2 калихта по 15 сантиметра .. не съм сигурен за поля им но се държат по различен начин .. докато единия е по мързелив и не се движи толкова .. другия напоследък изготвя някаква гъста бяла пяна в единия край на аквариума .
Това нормално ли е защото не успях да намеря инфо?
Има ли лесен начин за определяне на пола ?
И тъй като са в общ аквариум ако се готвят за размножаване да ги местя ли или да не ги барам ?

devil111

23.07.2010 18:06 #12 Last Edit: 23.07.2010 19:07 by AbaddoN
местиш ги веднага в друг аквариум аз моите ги размножавам в 30 литра но ако имаш по голям още по добре
взимаш парче стиропор, по голямо го пускаш в аквариума заедно с двете риби, пълниш вода 3 пръста под ръба  и спираш аерацията за да се избегне движение на водата, за да се оплоди  хайвера.След като приключи хвърлянето на хайвера мъжкия ще започне да охранява и ще нахапе женската, но ако не си вадил до сега с тоя чифт, по добре махай и 2-те след като свърши хвърлянето и оплождането на хайвера.След това можеш да пуснеш аератор. След няколко дни се излюпват, храниш с артемия или микрочервей.
Пола се различава по перките най лесно мъжкия, има големи гръдни перки и големи костни плочки на корема, а женксата къси гръдни перки и малки плочки на корема и на мъжкия перките са грапави като шкурка :)
Всеки луд с номера си.....

usmy1

Здравей, Мия . Имам вече малки калихтчета  Ехааа , но пак имам малък пролем.Излюпих ги по странен начин , като извадих тарелката в малък аквариум с обилна аерация , както при скалариителПървия път се получи , но следващите два пъти нищо не стана.Последния път ,  се опитах да ги излюпя по класическия начин - като оставих само мъжкия да люпи хайвера и тук идва проблема Не знам.
   При изваждането на женската , мъжкият започна яростно да блъска гнездото и до вечерта нямаше хайвер нито в гнездото , нито по дъното на аквариума. Маам си главътъ у стенътъ
     Дайте ми някаква идея за следващия път.

usmy1

 :'(
никои ли ниама да ми пише за този проблем
моля помогнете :'(