• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 00:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Интересно за тези които вдигат тежести

Започната от kraltchev, 05.07.2006 08:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kratun

Цитат на: Boby_ - 25.04.2007 16:07
Щото вдигането на тежести засяга растежа и развитието на костната система.
Вдигането на тежести е спорт, а това, което виждаме са упражнения с тежести. При вдигането на тежести наистина има опасност структурата на тялото да се видоизмени към по-нисък ръст, но това е в случай, че се занимаваш дълъг период от време и то ако си го превърнал в професия. Аз самият съм спортувал вдигане на тежести в продължение на три години, когато бях на 13-16. В момента (20 години по-късно) съм 180 см висок и около 90 кг. Тогава се състезавах в категория до 52 кг и през ваканциите имахме двуразови тренировки с над 50 тона упражнения. Едва ли щях да съм по-висок сега, ако тогава съм спортувал плуване например. :)
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Boby_

Категорично щеше да си по-висок сега, ако беше плувал. ;-)
Казвам ти го като бивш плувец това. :-)

kratun

Цитат на: Boby_ - 25.04.2007 17:03
Категорично щеше да си по-висок сега, ако беше плувал. ;-)
Казвам ти го като бивш плувец това. :-)
Брат ми е с 5 години по млад от мен. Набутаха ги навремето в т.нар. "Сендовска" система на обучение, т.е. сутрин в 6,30 отиват на училище, учат 3 часа, плуват 3 часа, на обяд спят в училище 2 часа, след обяд плуват 3 часа, после учат още 3 часа. Така продължи 5 години. Вярно, стана републикански шампион по плуване на 100 м. бруст в неговата възраст, но сега разликата във височината ни е 1 см. В негова полза де. :-D
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Longanlon

И аз съм силно скептичен към теориите за влияние на различните спортни дисциплини върху костния растеж.

Още откакто на 14 години трябваше да обяснявам на майка ми че не, от баскетбол не се расте, просто главно високите ги избират за баскетболисти :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Мда, мен за това ме искаха за спортна гимнастика.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Цитат на: Longanlon - 25.04.2007 17:49
И аз съм силно скептичен към теориите за влияние на различните спортни дисциплини върху костния растеж.

Още откакто на 14 години трябваше да обяснявам на майка ми че не, от баскетбол не се расте, просто главно високите ги избират за баскетболисти :)
Аз съм на същото мнение. Като ще добавя, че какъвто и да е спорт спомага за разтоварване на организма от излишни килограми, а от там до по-добър външен вид, съответно и илюзия за издължаване. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kratun

Цитат на: Longanlon - 25.04.2007 17:49

Така е. Но когато стане професия, т.е. ежедневие, има силно влияние. Примери:
Балерина - стъпала обърнати леко навън, походка плавна и едва доловима;
Футболист - много често крака като на кавалерист;
Борец и щангист - нисък, набит, мускулест, но по-скоро статичен тип. Много маса и малко динамика;
Плувец - огромен гръден кош, но пак предимно статика;
Баскетболист - всичко с големи размери;
Шахматист - памперси и отпечатък от тоалетна по дупцето  :-|;
Акварист - винаги мокър  *DRINK*

dido 1

Ще споделя, че преди време четох няколко книги от мисля чешки автори на тема "културизъм".Там бяха направили една статистика за това как влиаят силовите спортове върху растежа на младежите в пубертета. Общо взето накрая се оказа, че младежите които се занимават с физически упражнения изпреварват във височина (макар и малка), младежите, които не се занимават с такива ;-)
Незнам дали скоро е правено такова проучване и дали е оборено това твърдение :-)
544л. Малави

Boby_

Абе, хора, говорим за деца, не за младежи!

Естествено, че когато в пубертета при момчетата започне бурно отделяне на тестостерон, фитнесът, културизмът и другите силови спортове само могат да го стимулират и да ускорят растежа.

Това хлапе обаче в клипчето е максимум 8-9 годишно. Наистина ли някой от вас се наема да твърди, че фитнесът няма да се отрази неблагоприятно върху растежа му? Аз съм говорил с лекари по въпроса - не се препоръчват силови спортове преди пубертата точно по тази причина.

kratun

Цитат на: dido 1 - 25.04.2007 18:27
Ще споделя, че преди време четох няколко книги от мисля чешки автори на тема "културизъм".Там бяха направили една статистика за това как влиаят силовите спортове върху растежа на младежите в пубертета. Общо взето накрая се оказа, че младежите които се занимават с физически упражнения изпреварват във височина (макар и малка), младежите, които не се занимават с такива ;-)
Незнам дали скоро е правено такова проучване и дали е оборено това твърдение :-)
Абсолютно вярно от чисто статистическа гледна точка. Обаче, при вдигането на тежести става горе-долу така, докато тренираш има задържане в темповете на растеж, след като спреш наваксваш с по-бързи темпове от останалите. Ако го направиш професия - има изкривявания. И само да спомена, че през далечната 1983 година на никой не му е минавало през акъла да "стимулира" състезателите с медикаменти. А те имат голямо влияние. Най-голямото зло беше, че имаше "стол на спортиста" и трябваше да изядем всичките си купони през седмицата, защото иначе треньора ни побъркваше. Един купон за "вдигач на тежести" по онова време включваше 2 пържоли (около 350 гр.чисто месо), една чиния с картофено пюре, много зеленчуци и задължително една бутилка натурален ябълков сок (от онзи, който го продаваха в бирена бутилка). Зоооор голям!
: 25.04.2007г 15:03ч
Цитат на: Boby_ - 25.04.2007 18:38
Абе, хора, говорим за деца, не за младежи!

Естествено, че когато в пубертета при момчетата започне бурно отделяне на тестостерон, фитнесът, културизмът и другите силови спортове само могат да го стимулират и да ускорят растежа.

Това хлапе обаче в клипчето е максимум 8-9 годишно. Наистина ли някой от вас се наема да твърди, че фитнесът няма да се отрази неблагоприятно върху растежа му? Аз съм говорил с лекари по въпроса - не се препоръчват силови спортове преди пубертата точно по тази причина.
Тук си прав. Тестостерона, адреналина и всичко друго оказва влияние върху сърдечната дейност. Проблем ще има в тази насока за момиченцето от клипа, няма да има проблем с растежа и височината на тялото. Колко ще е красива - друга тема.

dido 1

То за дете ли ставало въпрос, то на мене клипчето нещо не ми тръгна и за това не съм разбрал.
Абе ако мога да завърша спора по темата (ако има такъв де) - всичко в умерени граници е добре дошло *BRAVO*
544л. Малави

kratun

Момент, да не стане грешка. Аз НЕ ОДОБРЯВАМ показаното в клип-а. Това граничи със садизъм. Детето няма да има проблем с ръстта, а с главата за съжаление. За нищо друго не "споря".

Longanlon

Цитат на: kratun - 25.04.2007 18:23
Борец и щангист - нисък, набит, мускулест, но по-скоро статичен тип. Много маса и малко динамика;
Шахматист - памперси и отпечатък от тоалетна по дупцето  :-|;
Акварист - винаги мокър  *DRINK*

Пак смесваш генетиката с придобитите изменения. Това, че балетът се отразява на походката вероятно е така, но плуването не може да направи гръдния ти кош огромен, нито баскетбола - да те накара да пораснеш 2 метра. Просто мускулестите и набити деца ги вземат за щангисти и борци, високите - за баскетболисти, тия с големи 'перки' - за плувци. И тия спортове само развиват това, което човек си има по рождение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

Цитат на: kratun - 25.04.2007 18:23
Шахматист - памперси и отпечатък от тоалетна по дупцето  :-|;
Акварист - винаги мокър  *DRINK*

аз бих ги перефразирал така:

футболист- раздробени стъпала и колена
баскетболист- увредени глезени ,китки и раменни стави
борец и щангист- смазани гръбначни прешлени,дископатия,увредени китки и рамене,увредени бъбреци и черен дроб от силните стероиди
плувец- хроничен синузит,проблеми с вътрешното ухо,увредени раменни стави
шахматист- вероятна шизофрения или друг психически проблем заради прекомерна употреба на амфетамини и стимулатори на мозъчната дейност
бокс- умен и красив,вероятност за мозъчно увреждане

за балерините честно казано - нямам представа.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

theater

140л - харацини
http://starividri.org

Similar topics (5)

43949

Публикации: 10
Прегледи: 4723

34163

Публикации: 1
Прегледи: 1894

28810

Публикации: 7