• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.07.2025 14:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми

За ферментацията и ракията

Започната от miTko, 10.04.2007 10:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Да разбирам ли, че ако жена ми иска да й обеля картофите, вие можете да го свършите само срещу обелките?  :-D
Охлювът не ни е враг!

miTko

Цитат на: bengan - 10.04.2007 19:52
Пуснете на някоя търсачка "рецепт  Самагон" и ще ви излезнат поне 100 руски саита за правене на нещо което руснаците го пият вместо ракия правят го от почти всичко има и много теория но така или иначе винаги се отделя СО2 само че братушките ги интересува само спирта.
Дори имаше сайт, специализиран за това, май го бяхме пускали тук.
Абе който пие, по-добре да не пие такива самоделни боклуци...Който не пие - още по-добре!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Ако технологията е правилна, няма пречка да се получи нещо с добро качество - както хубавата домашна ракия, примерно е по-добра от повечето купешки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

mitak_t

Най-много да се получи обикновено вино и то при положение че се използват подходящи материали и не се изпусне сместа да започне оцетно-кисела фирментация. За по-високоалкохолно е необходима дестилация след това. Чел от съм, че от картофите в средновековието са успявали да добиват нещо подобно на бира, но никъде не съм успял да намеря технологията :)

miTko

Адаш, в онова време когато се опитаха да забранят алкохола в Съюза, ония бяха измислили какви ли не технологии да се опият. Дори имало някаква с филия хляб намазана с боя за обувки(не знам каква). След време, не знам колко, боята се изстъргвала и филията се изяждала. Нещо такова, не знам подробности.
А за кафеварките от ГДР сигурно всички знаете как се харчеха в СССР.
Разни мои АКВАРИУМИ 

theater

Аз съм чувал за дестилатори (руско производство) в бойлери в Канада от мой приятел, който е там (също руски възпитаник).  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

kratun

Цитат на: theater - 11.04.2007 22:05
Аз съм чувал за дестилатори (руско производство) в бойлери в Канада от мой приятел, който е там (също руски възпитаник).  :-D
Тази година на връщане от язовир Кърджали се отбихме в "Етъра". Там се продават идеални мини дестилатори направени изцяло от медна ламарина. В тази връзка, ако има ентусиасти, които да експериментират могат да си купят. Това са "съоръжения" със сходен принцип на действие тип селски казан.

: 11.04.2007г 22:10ч
Цитат на: Longanlon - 11.04.2007 12:30
Ако технологията е правилна, няма пречка да се получи нещо с добро качество - както хубавата домашна ракия, примерно е по-добра от повечето купешки.
Лонги, без да те гневя - няма възможност да се получи хубава домашна ракия, защото:
1. Дестилацията на домашна ракия е от съвсем първичен тип. Няма почти никаква възможност за контрол върху процеса на ферментация, после дестилацията става чисто интуитивно и най-накрая получаваш нещо с голяма доза вероятност да те натрови.
2. Не винаги ракиджията се придържа към качеството на ферментиращия материал.
3. Почти винаги се добавят вредни компоненти преди фермнтацията - домашни компоти, сладка, сиропи и др.под., а те са безполезни и недобри съставки.
4. От мързел и с цел икономия повечето "майстори" не преваряват ракията повторно, а това е определящо за качеството. Метиловият алкохол се изпарява по-лесно и концентрацията му в т.нар "първак" е най-голяма и трябва да се отдели от останалата ракия.
5. Ако някой ден все пак си направя аквариум (опитвам да намеря време за това вече 2 месеца) ще имам лице да ви дойда на някоя от сбирките на форума и тогава ще обяснявам надълго и нашироко.
6. Единственият ми аргумент и без да се фукам - до 2001 година имам 4 години стаж в предприятие за производство на всякакъв алкохол и съм първия главоч, който успя да изнесе търговско количество българска ракия в САЩ.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Longanlon

Хехе, сега ще ми кажеш, че никога не си пил хубава домашна ракия. ако е така, мога само да те съжалявам :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Kratun, точно по такива причини, мой познат категорично отказва да пие домашна ракия! И на мен ми беше странно, но той ми каза почти същите неща като теб. Аз не се вживявам толкова щото почти не пия.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Снощи заредих картофите, но ми се стори че сложих малко мая - 5мл от сухата, ама турска, не на д-р идЙоткер. Сутринта ферментацията май беше започнала. Довечера ще видя на по-светло.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kratun

Цитат на: Longanlon - 12.04.2007 09:17
Хехе, сега ще ми кажеш, че никога не си пил хубава домашна ракия. ако е така, мога само да те съжалявам :)
Напротив, пил съм. Но направена от добре узряло мускатово грозде, с отделени чепки, без семки и люспи. Ферментирала точно 45 дни гроздова каша при постоянна температура и с катализатор реинвертирана гроздова захар до общо състояние 27-28 захарни градуса. Дестилирана алкохолна смес в казан с двукратна дестилация на проточен принцип и контрол на температурата. Отлежала около 2 месеца в буре от дива череша. Пропуснах да кажа, че е обработена с негрил (активен въглен) и филтрирана с шихтов филтър преди да бъде поставена за отлежаване.
Това е горе-долу половината от общия брой манипулации в заводски условия, но съвсем изпълними и при домашни. А ти ми кажи колко от "майсторите ракиджии" си я правят така.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Longanlon

Тва твойто е професинална деформация, да ти кажа :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kratun

Цитат на: Longanlon - 12.04.2007 12:52
Тва твойто е професинална деформация, да ти кажа :)
Но пък резултата е невероятен. Даже смея да твърдя, че ако се изпълнят тези условия получената напитка ще е много по-ароматна и приятна от заводската.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

theater

Повечето неща са изпълними само не знам как може да се постигне проточния принцип на преварката в конвенционален казан, на който си плащаш. Баща ми я прави по много близък на този начин, само преварката се прави не проточно, а като събере "първия харман" от всички казани прави пълна повторна преварка на мат'риала.
140л - харацини
http://starividri.org

zmeq

И колко излиза литъра от тая ракия, ако не е тайна?