• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 07:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 18:48

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

spark

Намалих температурата на 24 градуса, за да не стресирам рибките още. Преди това около седмица беше 28-29 и лекувах с тетра контра спот, прекратих лечението с този препарат и вчера добавих втората доза Нистатин-500мг. Неоните са почти чисти от петна, но забелязвам че се появяват по галакситата, а те нямаха преди това. Някой от неоните загубиха бляска си, на единия дори някой люспи са изпъкнали, нормално ли е това. Рибките са жизнени и са в пасаж.

ribomaniq123

за да не отварям нова тема пиша тук , искам да попитам реших да лекувам ихтио с нистатин ,но нагревателя ми се повреди и няма как да вдигна температурата на водата в стаята постоянната температура е 25/26 градуса , ако сложа само таблетки нистатин без да вдигам температурата какво ще стане?

spark

Цитат на: ribomaniq123 - 30.12.2013 17:55
за да не отварям нова тема пиша тук , искам да попитам реших да лекувам ихтио с нистатин ,но нагревателя ми се повреди и няма как да вдигна температурата на водата в стаята постоянната температура е 25/26 градуса , ако сложа само таблетки нистатин без да вдигам температурата какво ще стане?
Ще имаш жертви, високата температура убива паразита. Сложи една доза Нистатин 500 и виж дали се увеличава болестта, определено от опита, които имам в най-добрия случай ще го задържиш да не се развива. При 25 стайна температура ще имаш към 20-21 градуса в аквариума, което благоприятства развитието на Ихтиото.

botan

28 достатъчно висока температура ли е или трябва да е 30-32?

spark

Цитат на: botan - 30.12.2013 23:46
28 достатъчно висока температура ли е или трябва да е 30-32?
На 30 градуса на рибите и растенията не им понася добре, аз лекувах Ихтио на 27-28 градуса и резултата беше отличен. Повечето производители на лекарства препоръчват повишаването да стане с 2 градуса. Имаите предвид, че температурата е главен стресов фактор, от който произлиза и Ихтиото.

grivata

Ако сложа Нистатин и малахитово зелено заедно, дали ще има проблем?
След като всички възрастни живородки ми измряха от ихтиото - правя опит да спася 11-те малки молинезки, които са на по 8 дни и също са заразени! Купих Нистатин на таблетки и малахитово зелено. Сложих 2 таблетки на 40л вода. Чудя се дали да сложа и от зеленото, чета из нета за него и ме е страх за растенията...

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

Caxapa

Ето това решава проблема но се съмнявам дали го продават  в търговската мрежа на БГ.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fjzh9rrv9b%2FDSC04778.jpg&hash=e219feb5a627f28db1b04d1d397a7d4a5ff890ad
Колкото до смесването на препарати и лекарства не те съветвам да го правиш
.

grivata

Чета тука, в друга тема, че колега е действал по "рецептата" с Нистатина от 1-вия пост, но е сложил първия ден и малахитово зелено и ги е излекувал...

Публикациите са слети: 23.01.2014 21:33

48 часа след първото третиране с Нистатин - всички бели точки по малките молинезки, които са на 10 дни ИЗЧЕЗНАХА!  :-)

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

ivotri

Здравейте, нистатина може ли да навреди на  ред чери и аманови скаридки .
Имам и един рак. За охлювите прочетох, че е възможно да ги убие. Трябва ли да ги отделям имам ампулария и неретина.

ivotri

Да си отговоря сам. :-)
Охлювите нямат шанс, един ден нямаше проблем и след това настана масова охлювска смърт.
За скаридите и раците засега не виждам жертви.
Лошото е че засега няма подобрени при рибите, но ще видим днес е края на 2рия ден от пускането на лекарството.
Загубих и една риба, но проблема си беше в мен, кислорода намаля заради високата температура и недобро аериране. дефакто умря от задушаване, а нямаше никакви признаци че е заразена.

Caxapa

Някъде по темите имаше коментар за въздействието на лекарството Нистатин върху скаридите но  не помня  точно каквъв. Ще бъде интересно да споделиш личните си наблюдения над твоите питомци.

anakin

Това е лекарството, повярвайте ми.
Не знам какво Ихтио хванах, но започнах с Костапур 10 дена, нищо. Висока температура, без осветление, едва не съсипах растенията.
Минах на Хинин хидрохлорид, защото си споних, че като малък съм третирал много успешно с него. И пак нищо.
Рекох си, минавам на Протазол, това ще ги затрие. Да, ама не и пак пари на вятъра. Така прехваления продукт на Сера не свърши никаква работа.
Вече бях отчаян и започнах да мисля за рестарт и пълно стерилизиране, когато реших да дам шанс на най-обикновения Нистатин за 5,60лв. и ето че свърши това, което най-малко очаквах след това дълго ходене по мъките.
Колеги, не си пръскайте парите по големи имена и големи обещания, а си вземете Нистатин от най-близката аптека и разкарайте гадното Ихтио бързо и евтино.

ivotri

Колеги да споделя, според мен нистатина не влиеа на скаридите и раците. Все пак черитата са ми доста и едвали бих забелязал ако няколко изчезнат. Рачетата оцеляха дори и малките, също и амановите скариди.
Рибките се излекуваха напълно на четвъртия ден. Общо взето съм доволен.
Преди нистатина лекувах със сера микопур и въпреки че съдържа доста медни съединения, скаридите и охлювите бяха добре въпреки притесненията ми, но не повлия на болеста.

kolib4iata

Здравейте.Започвам лекуване с Нистатин но гледам само златни и се чудя до колко мога да повишавам температурата.Не разбрах сменя ли се вода по време на лечението и как.

Similar topics (5)

38345

Публикации: 12
Прегледи: 6544

4062

Започната от don_misho

Публикации: 1
Прегледи: 5335

32251

Публикации: 11
Прегледи: 6506

2464