Glossolepis multisquamata (Weber, de Beaufort, 1922)

Българско наименование:

Mamberamo Rainbowfish

Снимка на Glossolepis multisquamata (Weber, de Beaufort, 1922)
снимка: Christophe Mailliet

Синоними: Mamberamo Rainbowfish

Етимология: Glossolepis: от гръцкото glossa = език + гръцкото lepis = люспа, multisquamata: от гръцкото multi - много

Семейство: Melanotaeniidae

Разпространение: Азия, речна система Mamberamo, Западна Папуа

река Mamberamo

Хабитат: Glossolepis multisquamata е откривана в езера, бавно течащи реки и потоци от речната система Mamberamo в Западна Папуа. Първоначално са открити в река Idenburg, а също така в река Doorman. Река Мamberamo е най-голямата в северната част на Западна Папуа.

Типичен хабитат на Glossolepis multisquamata

Максимална стандартна дължина: 15см

Размер на аквариума: 150л

Условия за отглеждане: Glossolepis multisquamata се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, dGH 2-16°, pH 6.5 – 7.5.

Храна: Приема повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 4-5 Glossolepis multisquamata, за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по-високи и по-ярко оцветени. Височината на тялото при тях достига 6-7см. При мъжките оранжево-червените линии отстрани са много по-ярки, придаващи на тялото червеникав цвят.

Glossolepis multisquamata - снимка: Gunther Schmida


Glossolepis multisquamata - снимка: Johannes Graf


Размножаване: Както и при другите членове на рода, Glossolepis multisquamata не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7. Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки. Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. След това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация 4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят. След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна: Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум

Източници:
https://rainbowfish.angfaqld.org.au/Multi.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 09.07.2020 г; промененo на 30.09.2023 г