Glossolepis wanamensis (Allen, Kailola, 1979)

Българско наименование:

Lake Wanam Rainbowfish

Снимка на Glossolepis wanamensis (Allen, Kailola, 1979)
снимка: Борис Пащрапански

Синоними:
Lake Wanam Rainbowfish

Етимология: Glossolepis: от гръцкото glossa = език + гръцкото lepis = люспа, wanamensis: от езерото Wanam

Семейство: Melanotaeniidae

Разпространение: езерото Wanam в Папуа Нова Гвинея

Хабитат: Glossolepis wanamensis са ендемични за езерото Wanam. Ловени са в плитка, чиста, огрята от слънцето вода около подводна растителност, потънали клони и дървета.
Параметри на водата измерени в езеротo са:  температура 28° и pH 7.0-7.8.
Eзерото Wanum е сладководно езеро с ширина до 3 км, най-голямото от езерата и блатата в района. Дълбочината на езерото е около 19м и вирира в зависимост от сезона. Oсвен Glossolepis wanamensis, там живее още една от Rainbowfish - Chilatherina fasciata

Eзерото Wanum - естествен хабитат на Glossolepis wanamensis

Максимална стандартна дължина: 10см

Размер на аквариума: 100л

Условия за отглеждане: Glossolepis wanamensis, както повечето Rainbowfish, се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума. 

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 7. 5- 8.5, твърдост 2-6°

Храна: Приема повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 4-5 Glossolepis wanamensis, за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Сексуален диморфизъм: Цветът на тялото на възрасните самци е зеленикав с розови нюанси в коремната област. Предните крайща на люспите под страничната линия са с оранжеви линии, които се преливат в зелено или избледняват към опашката. Горната част на тялото често е металическо-зелена. Аналната перка при мъжките е много голяма и издължена, като достига дължина от 3 см. Самките са с бледо зеленикав цвят, имат по-къси перки и изглеждат по-тъмни в сравнение със самците. Мъжките индивиди лесно се различават от женските по издължените си перки и по-бляскави цветове.

Glossolepis wanamensis - male. Снимка: Leo O'Reilly


Glossolepis wanamensis - female. Снимка: Leo O'Reilly


Размножаване: Както и при другите членове на рода, Glossolepis wanamensis не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7. Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки. Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. След това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация 4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят. След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна: Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум


Glossolepis wanamensis в аквариум

Източници:
Борис Пащрапански - https://rainbowfish-bulgaria.alle.bg/glossolepis/glossolepis-wanamensis/
https://rainbowfish.angfaqld.org.au/Wanamensis.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 08.07.2020 г; промененo на 28.09.2023 г