Melanotaenia garylangei (Graf, Herder & Hadiaty, 2015)

Българско наименование:

Gary Lange's Rainbowfish

Снимка на Melanotaenia garylangei (Graf, Herder & Hadiaty, 2015)
Снимка: Gary Lange

Синоними: Gary Lange's Rainbowfish

Етимология: Melanotaenia: от гръцки melan, -anos = черен + латински, taenia = ивица, garylangei: на името на Gary Lange

Семейство: Melanotaeniidae

Разпространение: Азия, село Dekai, Папуа Нова Гвинея

Хабитат: Melanotaenia garylangei е откривана в малки тропически потоци, пресичащи пътищата в посока изток и запад към село Dekai. Селото се намира на около 190 км от южният бряг на Нова Гвинея на река Brazza River от речната система Eilanden. Водата в мястото на откриване на рибите е била прозрачна и оцветена с танини.
Типичните хабитати се характеризират с кални субстрати, подводнa растителност (Barclaya sp.) е имало само на едно място, част от тях са били на сянка, докато други са били на открито.
Заедно с Melanotaenia garylangei са намирани още Melanotaenia goldiei, Melanotaenia rubrostriata, Pseudomugil sp. и Ambassis agrammus. Melanotaenia garylangei предпочита плитки (с дълбочина 10-20 cм) места, покрити с плаваща трева.

Типичен хабитат на Melanotaenia garylangei 

Максимална стандартна дължина: 8см

Размер на аквариума: 100л

Условия за отглеждане: Melanotaenia garylangei се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума.

Параметри на водата: температура 24-26°C, pH 6.5-7.5, твърдост 10-16

Храна: Приема повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 6-8 Melanotaenia garylangei за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Сексуален диморфизъм: Мъжките езкемпляри Melanotaenia garylangei са сини в горната част на тялото над главата и зелени върху останалата част от горната част на тялото. Предната част на тялото обикновено е жълтеникава, коремната област е червено-оранжева. През периода на ухажване се вижда средна странична черна ивица. Над нея има тясна червена ивица, както и два реда червени ивици под нея.
Първата гръбна перка е оцветена в синьо, втората гръбна и анална перки, както и гръдните заедно с опашката са в червено. Женските са със същата окраска като мъжките екземпляри с разликата, че при тях ивиците над и под средната черна лента са оцветени в кафеникаво, като областта над главата е безцветна в сравнение с мъжките индивиди.

Melanotaenia garylangei -male. Снимка: Gary Lange

Въз основа на наблюдения в аквариум, достигат полова зрялост при размер около 25 мм (около 6 месечна възраст). Мъжките оформят по-едро тяло от женските и гръбната и аналните им перки са със заострен връх, докато при женските тези върхове са заоблени.

Melanotaenia garylangei -двойка. Снимка: Gary Lange

Размножаване: Както и при другите членове на рода, Melanotaenia garylangei не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7. Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки. Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. След това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация 4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят. След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна: Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум


Melanotaenia garylangei  в аквариум

Източници:
Борис Пащрапански - https://rainbowfish-bulgaria.alle.bg/melanotaenia/melanotaenia-garylangei/
https://rainbowfish.angfaqld.org.au/garylangei.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 08.07.2020 г; промененo на 04.03.2024 г