Melanotaenia lacustris (Munro, 1964)

Българско наименование:

Lake Kutubu Rainbowfish

Снимка на Melanotaenia lacustris (Munro, 1964)
снимка: Борис Пащрапански

Синоними: Lake Kutubu Rainbowfish

Етимология:Melanotaenia: от гръцки melan, -anos = черен + латински, taenia = ивица, lacustris: от латински, от езеро

Семейство: Melanotaeniidae

Разпространение: Азия, езерото Kutubu и река Soro


Езерото Kutubu

Хабитат: Melanotaenia lacustris e ендемична за езерото Kutubu и отливът от него река Soro, която дава начало на река Digimu, прилив на река Mubi, Папуа Нова Гвинея.
Езерото Kutubu е едно от най-големите езера в Папуа Нова Гвинея, площа му е около 70м2. То се е формирало, когато отломките от изригналият вулкан са преградили долината.  В езерото има много чиста вода, постъпваща от подземни извори, както и голямо количество растителност. 
 
Типичен хабитат на Melanotaenia lacustris

Измерени сa следните параметри на водата: pH 7.6 - 8.1, проводимост 166 - 203 µS/cm, което се дължи на разтворените минерали, като калций и бикарбонати, получени от разтварянето на варовика, широко разпространен в този карстов район.
Melanotaenia lacustris обикновено се събират участъците с водна растителност или около потънали корени и дървета.

Максимална стандартна дължина: 12см, обикновено 8-10см

Размер на аквариума: 100л

Условия за отглеждане: Melanotaenia lacustris, както повечето Rainbowfish, се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума.

Параметри на водата: температура 20 - 26°С, рН 7.0 - 9.0, твърдост 9 - 20° dGH

Храна: В природата се хранят с личинки на насекоми или дребни ракообразни. В аквариум приема повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 6-8 Melanotaenia lacustris за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Сексуален диморфизъм: В зависимост от условията на отглеждане и храненето, Melanotaenia lacustris може да са оцветени в различни цветове и шарки, от кобалтово синьо, стоманено синьо, аквамарин до по-светли и по-тъмни нюанси на тюркоаз. При хвърляне на хайвера областта на тила се оцветява ярко оранжево или златисто. Мъжките са по-ярки, по-едри и с дълбочина на тялото 4-5 см.

Melanotaenia lacustris - male - див екземпляр. Снимка: Neil Armstrong


Melanotaenia lacustris - female - див екземпляр. Снимка: Neil Armstrong

Размножаване: Както и при другите членове на рода, Melanotaenia lacustris не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7. Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки. Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. След това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация 4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят. След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна: Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум


Melanotaenia lacustris в аквариум

Източници:
Борис Пащрапански - https://rainbowfish-bulgaria.alle.bg/melanotaenia/melanotaenia-lacustris/
https://www.aquamir63.ru/publ/akvariumnye_rybki/raduzhnicy/raduzhnica_birjuzovaja_ili_ozernaja_melanotaenia_lacustris/9-1-0-280
https://rainbowfish.angfaqld.org.au/Lacust.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 08.07.2020 г; промененo на 25.07.2024 г