Melanotaenia parva (Allen, 1990)

Българско наименование:

Lake Kurumoi Rainbowfish

Снимка на Melanotaenia parva (Allen, 1990)
снимка: Борис Пащрапански

Синоними:
Lake Kurumoi Rainbowfish

Етимология: Melanotaenia: от гръцки melan, -anos = черен + латински, taenia = ивица, parva: от латински, малък

Семейство: Melanotaeniidae

Разпространение: Aзия, езерото Kurumoi

Хабитат: Melanotaenia parva е откривана само в езерото Kurumoi, малко и изолирано езеро намиращо се на полуостров Vogelkop, Нова Гвинея. В езерото има голямо количество Melanotaenia parva, повечето екземпляри са хванати в места с гъста подводна растителност, най-често Ceratophyllum demersum. В последните години нивото на езерото е драматично ниско.

Едно от езерата в този хабитат

Максимална стандартна дължина: 4.5-10см, най-често 8см

Размер на аквариума: 100л

Условия за отглеждане: Melanotaenia parva, както повечето Rainbowfish, се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума.

Параметри на водата: температура 24-26°C, pH 6.5-7.5, твърдост 10-16

Храна: Приема повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 6-8 Melanotaenia parva за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Melanotaenia parva

Сексуален диморфизъм:  Мъжките са предимно синкави до бледоморави на цвят и с черна или сребърна средна лента, както и червени линии между всеки ред люспи от двете страни на тялото. Женските са по-бледи. Перките и на двата пола са червени. Младите мъжки имат розово-бледоморав цвят на тялото, с възрастта стават оранжево-червени.

Melanotaenia parva - male - снимка Joël Félix


Melanotaenia parva - female - снимка  Patrick Meisenberg

Размножаване: Както и при другите членове на рода, Melanotaenia parva не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7.  Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки. Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. След това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация 4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят. След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна: Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум

аквариум с Melanotaenia parva

Източници:
Борис Пащрапански - https://rainbowfish-bulgaria.alle.bg/melanotaenia/melantaenia-parva/
https://rainbowfish.angfaqld.org.au/Parva.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 08.07.2020 г; промененo на 23.05.2024 г