Melanotaenia sexlineata (Munro, 1964)

Българско наименование:

Меланотениа секслинеата

Снимка на Melanotaenia sexlineata (Munro, 1964)
снимка: Борис Пащрапански

Популярно име: 
Fly River Rainbowfish

Синоними: Nematocentris sexlineatus (Munro, 1964), Melanotaenia sexlineata (Allen, 1980)

Семейство: Melanotaeniidae

Разпространение: Папуа Нова Гвинея

Хабитат: За момента, Melanotaenia sexlineata е открита само във Fly River и нейните притоци. Повечето екземпляри са събрани от потоци северно от Kiunga по протежение на пътя Kiunga-Tabubil. Рибите са откривани в малки, плитки, оцветени с танини потоци. Параметри на водата в някои от естествените им местообитания: pH 6.1 – 7.4, температура 25°C.
През октомври-декември 1975, Roberts при неговото проучване на Fly River в Папуа Нова Гвинея е хванал Melanotaenia sexlineata на две места:
- в малък приток, както и в основната част на Fly River, 1-2 км нагоре по течението от устието на река Elevala.
- езерото Herbert Hoover (Lake Bosset), Wam River (която се влива във езерото Herbert Hoover), както и в блатисти лагуни по протежението на средната част на Fly River.

Едно от естествените местообитания на Melanotaenia sexlineata  - река Fly


Melanotaenia sexlineata - див екземпляр уловен в река Fly, снимка Neil Armstrong


Максимална стандартна дължина: Melanotaenia sexlineata може да достигне размер от 8 см, но обикновено не надминава 7 см.

Melanotaenia sexlineata Kuinga - снимка Joel Felix

Размер на аквариума: Melanotaenia sexlineata е активен вид и изисква аквариум с размер поне 120cm x 30cm x 30cm – 110 литра.

Отглеждане: Melanotaenia sexlineata, както повечето Rainbowfish, се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума.

Параметри на водата: Температура 22-28°C, pH: 6.5-7.5, TDS 100 - 250ppm

Хранене: Приемат повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 6-8 Melanotaenia sexlineata, за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Сексуален диморфизъм: Melanotaenia sexlineata е много атрактивен вид. Имат зеленикаво тяло, пресечено от 5-8 тесни черни ленти. Средната лента е тъмна. С по-едро тяло са от Melanotaenia papuae или Melanotaenia maccullochi, а самците често показват оцветени в червено "устни". Самките са бледи, може да се каже безцветни.

Melanotaenia sexlineata - снимка Michael Wagner
Съществуват различни типове окраска на този вид атерини. През 2003 г. Хейко Блехер улавя от горната част на река Флай в непосредствена близост до пътя Куинга - Табубил екземпляри със синьо тяло с черни и оранжеви перки. През 2007 г. Марк Алън попада на екземпляри с иридисцентни тюркоазени и златни проблясъци на люспите.

Melanotaenia sexlineata - червени устни, снимка Gary Lange

Размножаване: Както и при другите членове на рода, Melanotaenia sexlineata не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7. Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки. Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. Слeд това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация  4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят. След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна: Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции и да не се прехранват, защото са много лакоми. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум


Аквариум с Melanotaenia sexlineata

Източници:
Борис Пащрапански - https://rainbowfish-bulgaria.alle.bg/melanotaenia/melanotaenia-sexlineata-tabubil/
http://rainbowfish.angfaqld.org.au/Sexlin.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 17.06.2020 г; промененo на 02.03.2024 г