Poropanchax normani (Ahl, 1928)

Българско наименование:

Снимка на Poropanchax normani (Ahl, 1928)

Синоним: Aplocheilichthys normani

Семейство: Poeciliidae

Poropanchax normani за пръв път е хванатa през 1928 година в северна Нигерия.  Наречена е на британския ихтиолог Дж. Норман.
Разпространена е в Западна Африка, Бели Нил, езерото Чад, северната част на Нигерия – обитава повърхността на горските водоеми.

Типичен хабитат на  Poropanchax normani

Описание: 

Дължината на самеца е до 4.5 см, на женската – 4 см. Тялото на рибата е вретеновидно. Устата е горна. Всички плавници, с изключение на опашния са недоразвити. И двата пола в горната част на окото имат интензивно металическо синьо оцветяване. Новородените малки също имат такъв отблясък. Основният цвят на тялото е сиво-син с металически оттенък. През размножителният период гръдните плавници потъмняват.
Poropanchax normani е пасажна рибка, много активна и миролюбива. Обивава горният слой на водата. Най-активна е на разсъмване. Продължителността на жива е повече от 2 години.

Полови различия:

Женската е по-дребна и по-бледа от мъжкия. Плавниците и имат заоблена форма. Аналния плавник на мъжкия е издължен. Другите му плавници също са по-дълги и имат жълто оцветяване.

Poropanchax normani female

Отглеждане в аквариум:

Оптималните параметри за отглеждане на Poropanchax normani са: температура 20 – 25°С; твърдост dH 8 – 12; pH 6 – 7,2. Оптималният брой на пасажа е от 6 риби. Желателно е да се отглежда с дънни риби или с такива обитаващи средните слоеве на водата. Тези риби обичат бавно течение. Ако стойността на pH падне под 6, продължителността на живота им се съкращава рязко.
Необходима е ежеседмична смяна на 20% от водата в аквариума.  Много са важни добрата филтрация и редовното почистване на аквариума. Аквариума трябва е с капак, защото рибите обичат да скачат. Необходимо е и да се осигури свободно пространство за плуване.

Хранене:

Poropanchax normani се храни със всички видове жива храна – тубифекс, дафния, коретра, насекоми и техните ларви. Приемат също замразена храна. Да се хранят 1-2 пъти на ден. Не взимат храна от дъното.

Развъждане:

Poropanchax normani достига полова зрялост на възраст 10–12 месеца.  Един мъжки и 2-3 женски се преместват в развъден аквариум с достатъчен обем. Той трябва да е с добра филтрация и наситена с кислород вода. На дъното се поставят дребнолистни растения или мъх, не се използва грунт. Хвърлянето на хайвера става върху растенията. Хайвера може да се премести в отделен съд с обем 5–8 литра.  Като правило, личинките се появяват след 15 дена. Малките са чувствителни към изменението на параметрите на водата и се нуждаят от жива храна.  За стартова храна се използва артемия и циклопс.
 

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Континент: Африка
Биотоп: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 12.02.2015 г; промененo на 03.12.2023 г