Pantodon buchholzi  (Peters, 1876)

Българско наименование:

Риба пеперуда

Снимка на Pantodon buchholzi  (Peters, 1876)

снимка: Кирил Василев

 

 

 

 

 

Популярно име: Риба пеперуда

Континент: Африка

Разпространение: горното течение на река Замбези, басейните на реките Нигер и Конго.

Дължина на тялото: до 10 см

Поведение:
хищна риба

dH: 2-10

Тази интересна риба обитава водоемите на Западна Африка, има много оригинална форма на тялото и оцветяване.  Рибата обича стоящи води и се придържа към повърхността на водата. Активна е вечерно и нощно време, през деня е пасивна. 

Основната и храна са насекоми, паднали на повърхността на водатата.

Pantodon buchholzi има криловидни гръдни плавници, благодарение на които може да изкача от водата на известно растояние. Това и помага да лови жертвите си и във въздуха. В Европа този вид попада през 1905 година, но чак през 1912 има успешно размножаване.

Различаването на мъжките екземпляри е лесно, по дълбокия разрез на аналния плавник, който е характерен само за мъжките, при женските липсва. 

Развъждането на тази риба е трудно, но възможно.  За това е необходим просторен аквариум, с голяма площ на повърхността, на която трябва обезателно да има плаващи растения и свободно пространство.

Параметри на водата: мека вода с температура 26-30° С. 
Хвърлянето на хайвера се предшества с брачни игри, които са бурни и продължават дълго време. Самото хвърляне продължава няколко дни.
Самката хвърля доста едър хайвер, който веднага изплува на повърхността. Зърната се събират и се прехвърлят в друг аквариум.

Инкубационния период е около три денонощия, след което личинките се спускат на дъното. След изчезването на жълтъчния мехур малките се издигат на повърхността.  Първоначалното захранване е с артемия.

Хранят се доста пасивно, не плуват за храната, а чакат течението да я докара до тях. След като малките попораснат, може да се хранят с дрозофили, циклопс.

Pantodon buchholzi не е подходяща за общи аквариуми, трябва да се отглежда в просторни и затъмнени аквариуми с достатъчно свободно пространство.

Рибата много обича топлата вода и предпочита едра храна. Любимото и лакомство са паяци, гъсеници, нощни пеперуди, скакалци, хлебарки, но се храни и с дребни рибки.
В краен случай може да се храни с едър зоопланктон, личинки на водни насекоми и парчета месо, предлагани по подходящ начин на повърхността. 

Характеристики


Семейство: Pantodontidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 09.11.2010 г; промененo на 28.09.2023 г