Amphilophus citrinellus  (Günther, 1864)

Българско наименование:

Лимонена цихлазома

Снимка на Amphilophus citrinellus  (Günther, 1864)
Синоними: Midas Cichlid

Етимология: Amphilophus: от гръцки amphi = от двете страни + lophos = гребен

Семейство:Cichlidae

Разпространение: Никарагуа, Коста Рика


река San Juan


Хабитат: Amphilophus citrinellus обитава големи езера и басейни, въпреки че е откривана и в бавнотечащите части на реките. Придържа се към скалистите брегове, криейки се между камъните.


езерото Apoyo - типичен хабитат на Amphilophus citrinellus


Максимална стандартна дължина:
30 – 35 см

Размер на аквариума: аквариум с основа от 150 x 45 см, 300 литра.

Условия за отглеждане: Много малко риби се отнасят така брутално към растенията, както Amphilophus citrinellus. Всяко растение ще бъде изровено и унищожено. За предпочитане е използването на по-едри камъни и корени. Ако има и други риби в аквариума, аранжирайте така декора, че да има възможно най-много визуални бариери, за да намалите донякъде агресивността. Всяко незащитено нещо в аквариума, като нагревател, вход-изход на филтъра ще бъде атакувано, ако не му е осигурена някаква защита под формата на големи, трудни за местене камъни. Филтърът трябва да е мощен, за да успява да се справя с големите количества биологични отпадъци произвеждани от рибите. Необходима е и редовна смяна на водатата, както и аерация.

Необходим е също тежък капак, за да не могат да изкочат от аквариума.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 90 – 447 ppm

Храна: Amphilophus citrinellus ядат всичко, което им се струва че може да бъде изядено. Приемат качествени таблетки за цихлиди, както и жива и замразена храна като земни червеи, скариди (не махайте обвивката, тъй като съдържа каротин, засилващ оцветяването на рибите), миди и т.н. Яде също зеленчуци като грах и спанак. Високопротеиновите храни като биволско сърце и други червени меса не се препоръчват, тъй като затрудняват храносмилателната система на рибите.

Поведение и съвместимост: Amphilophus citrinellus е една от най-агресивните цихлиди, включително към собствения си вид. В много големи аквариуми (над 1000 литра) може да се гледа с други издръжливи цихлиди от Централна Америка, лорикарии или големи сомове. Бързоподвижни риби като Balantiocheilos melanopterus или барбуси са също възможен вариант.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите мъжки са по-едри и развиват по-дълги гръбна и анални перки, имат и впечатляваща издатина на главата. Тези издатини се появяват в природата само през размножителния период, но в аквариум могат да останат за постоянно.


мъжка и женска Amphilophus citrinellus


Размножаване:
Ако успеете да се сдобиете със съвместима двойка, размножаването не е трудно. Необходим е аквариум с дължина от 150см, декориран с едри камъни и саксийки, които да служат за потенциални места за хвърляне на хайвера. Други риби освен двойката не трябва да има, защото дори и да не ги нападнат за известно време, ще бъдат убити като започне размножаването.

За съжаление, сформирането на подходяща двойка е труден процес. Мъжкият често убива женската, ако просто бъде пусната в аквариума. Някои акваристи слагат прозразчен разделител в аквариума, като по този начин позволяват на рибите да се опознаят и след няколко седмици го махат. Дори и тогава, няма гаранция че ще има успех.

Най-добрият начин да се сдобиете с двойка е като вземете поне 6 млади риби и ги отглеждате заедно в аквариума, като след време двойките се образуват по естествен начин. След като се образува двойка (което се забелязва лесно, тъй като останалите риби ще бъдат изтикани в някой ъгъл), другите риби се изваждат от аквариума за тяхна безопастност.

Дръжте под ръка прозрачният разделител, ако мъжкият започне да напада женската. Рибите започват да ровят субстрата. Хайвера се хвърля или в укритие или върху вертикална повърхност. Родителите защитават хайвера, нападайки всеки новодошъл, включително и пръстите на аквариста.

След 2-3 дена  като се излюпи хайвера, рибите преместват малките в предварително изкопана ямка в субстрата. Те проплуват след още 5-7 дена и това е моментът да сложите разделител, за да предпазите женската от силноагресивния мъжки. Не махайте малките, защото мъжкият направо ще полудее.

Малките рибки могат да бъдат хранени с новоизлюпена артемия, като порастнат започват да приемат и сухи храни. Те растат доста бързо, първоначално са сиви на цвят и започват да се оцветяват като станат на размер от 5-6 см.


Аквариум с Amphilophus citrinellus


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Биотоп: Никарагуа
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г