Xiphophorus variatus  (Meek, 1904)

Българско наименование:

Многоцветна Пецилия. Трицветна Пецилия.

Снимка на Xiphophorus variatus  (Meek, 1904)

информация: TOXIC

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са във водоемите на Гватемала, Хондурас и Мексико.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага се хранят. Мирни риби, придържат се към средните и горни слоеве на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум, с засадени и плаващи растения.
Вода: 22-26°С, dH 8-25°, рН 7-8.
Храна: жива, растителна, заместители (обичат водораслите!).
Размножаване в общ аквариум. Бременност 5 седмици. Самката преди раждането може да се пренесе в отделен аквариум, гъсто засаден с растения, а след раждането да се извади (обикновено 30-80 малки), тъй като си изяждат потомството. Стартова храна: науплии на циклопс и артемия, нематоди.
За размножаване се слагат след 6-8 месеца.
Всички видове се размножават помежду си.

Разпространени са в южната част на Мексико.

Дължина на самеца до 5,5 см, на самката до 7 см. D 10-11, А 8-9, ll 25.

Тялото е леко изтеглено, високо, сплескано отстрани. Долните лъчи на "С" могат да са леко издължени. Предната част на тялото на самеца е жълтеникава, задната е зеленикава до синя. Отстрани са разпръснати черни или кафяви петна, понякога образуващи надлъжни редове, а също 3-6 напречни ивици. На "С" се виждат 2 черни петна. "С" е жълтеникав до червен, "D" е жълт с черни кантове. Тялото на самката е маслено-кафяво или кафеникаво-сиво с червеникави зигзагообразни линии отстрани. Селекционерите са въвели много форми, от които преобладава синята, жълтата, червената и черната. При наличие на гъста растителност, в това число и плаваща и добро хранене почти не преследват малките.

Рибките са живораждащи. След оплождането, бременността продължава от 4 до 7 седмици, след което женската ражда от 20 до 150 напълно оформени малки рибки. След раждането е препоръчително женската да се отдели и температурата да се повиши с 1-2 градуса, до 27° максимум. Малките се захранват със ситно стрита храна на люспи или новоизлюпена артемия. Достигат полова зрялост след 6-7 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Континент: Северна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г