Xiphophorus hellerii  (Heckel, 1848)

Българско наименование:

Хелер

Снимка на Xiphophorus hellerii  (Heckel, 1848)

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са във водоемите на Гватемала, Хондурас и Мексико.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага се хранят. Мирни риби, придържат се към средните и горни слоеве на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум, с засадени и плаващи растения.
Вода: 22-26°С, dH 8-25°, рН 7-8.
Храна: жива, растителна, заместители (обичат водораслите!).
Размножаване в общ аквариум. Бременност 5 седмици. Самката преди раждането може да се пренесе в отделен аквариум, гъсто засаден с растения, а след раждането да се извади (обикновено 30-80 малки), тъй като си изяждат потомството. Стартова храна: науплии на циклопс и артемия, нематоди.
За размножаване се слагат след 6-8 месеца.
Всички видове се размножават помежду си.

Разпространени са във водоемите на Гватемала, Хондурас и Мексико.

Описание: Дължина на самеца (без меча) до 8 см, на самката до 12 см. D 11-14, А 8-10, ll 26-30. Тялото е изтеглено, сплескано отстрани. При самеца тялото е стройно. Долните лъчи на "С" са силно удължени и по формата си наподобяват меч. Тялото на самката е по-пълно, по-високо. Основното оцветяване е жълто-зелено, при отражена светлина е с зелен или син оттенък. От края на муцуната през очите до "С" минава зигзагообразна тъмно-виолетова или пурпурно-чеервена ивица, окантована от двете страни с тесни ивици, в началото зелена, а след това керемидено-червено. Кафявата окантовка на люспите образува мрежест рисунък на тялото. Плавниците са зеленикаво-жълти, на "D" има ситни червени до кафяви штрихи и петна. Меча на самеца е оранжево-жълт, но може да бъде зелен или червен, с черна окантовка. Самката е оцветена по-бледо. Наблюдава се превръщане на отделни самки в самци, особено при отглеждане отделно от самците.

Вода: 22-26°С, dH 8-25°, рН 7-8, понасят соленост от 1-5 промила.

Храна: жива, растителна, заместители (обичат водораслите).

Размножаване: Полово съзряване на 4-7 месеца в зависимост от условията на отглеждане. Интервал на раждане 4-6 седмици. Брой на малките от 30 до 200.

Селекционерите са въвели различни форми, отличаващи се по оцветяване и форма на плавниците (червен меченосец с пурпурно-червено тяло и жълт мечо с черна окантовка, червеноок червен меченосец с пурпурно-червено тяло и плавници, черен меченосец с черно тяло и блестящи жълто гърло и люспи и т.н.)

Рибите могат да изскочат от аквариума, затова той трябва да е закрит отгоре. Между самците съществува йерархия, при отглеждане на 2 самеца силния винаги преследва по-слабия. Затова се отглеждат 3 или повече самци, за да им се разсейва вниманието. Препоръчително е да има 3-4 женски на един мъжки. Живеят до 5 години.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Всички
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г