Sturisoma nigrirostrum  (Fowler, 1940)

Българско наименование:

Черномуцунеста Стуризома

Снимка на Sturisoma nigrirostrum  (Fowler, 1940)
Етимология: Sturisoma: немски sturio = есетра, гръцки soma = тяло

Семейство: Loricariinae

Разпространение: Южна Америка: басейна на река Ucayali, Перу, Еквадор, Колумбия, Бразилия

Хабитат: В естественият се хабитат обитава меки води в които няма водни растения, с изключение на такива като Pistia stratiotes и Eichornia. Клони на дървета потопени във водата или потънали дървета са местата, където може да бъде намерена.


Sturisoma nigrirostrum в естествения си хабитатрека Machado - едно от естествените местообитания на Sturisoma nigrirostrum


Максимална стандартна дължина:
22см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 40см, 100 литра

Условия за отглеждане: Sturisoma nigrirostrum изисква просторен аквариум с обем поне 100 литра, за група от риби не по-малък от 250 литра. В аквариума задължително трябва да има едри камъни и корени, на които рибата си почива. Желателно е да има и плаващи растения, осигуряващи сенчести места, тъй като не обича силно осветление.

Параметри на водата: температура 24-28°С, pH 6.0 - 7.0, в природата живее в мека вода

Храна: Sturisoma nigrirostrum трябва да се храни със 70% растителна храна - спанак, салата, грах. Яде също и жива и замразена храна като хирономус, циклопс, артемия.

Поведение и съвместимост: Sturisoma nigrirostrum е миролюбива риба, която може да се отглежда с други, неагресивни риби. Най-добре е да се отглежда група от 3-4 риби. Активна е през тъмната част на денонощието.

Сексуален диморфизъм: При възрастният мъжки има израстъци по задната част на главата. Опашната перка е изтеглена по дължина. Женските риби са по-едри от мъжките, коремът им е по-закръглен.

Размножаване: Sturisoma nigrirostrum се размножава по двойки. Необходим е развъден аквариум без дъно, с камъни и корени, на които женската хвърля до 200 хайверни зърна. Женската се отделя, мъжки пази и се грижи за хайвера. Инкубационният период е 5-7 дена, след още 3 дена малките проплуват.

Стартова храна: новоизлюпена артемия, циклопс


Sturisoma nigrirostrum в аквариум


Източници:
http://practical-fishkeeping.ru

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г