Sturisoma panamense  (Eigenmann & Eigenmann, 1889)

Българско наименование:

Панамска Стуризома.

Снимка на Sturisoma panamense  (Eigenmann & Eigenmann, 1889)

Семейство Loricariidae.
Разпространени са в Панама и северната и централна части на Южна Америка.
Тялото е изтеглено, невисоко, сплескано отдолу, главата е удължена с къс израстък на муцуната, опашното стебло е много дълго.
Самката е по-едра, корема преди хвърляне е силно изпъкнал, сякаш предната част на тялото е повдигната.
Мирни риби, пред деня спокойно лежат на грунда, корените и твърдите предмети, стават активни привечер. Взискателни са към съдържанието на кислород и чистотата на грунда, лошо се чувстват при поява на голямо количество инфузории.
Може да се отглеждат в аквариум с неголеми риби от горните и средни слоеве на водата. Места засадени с растения, корени, камъни.
Вода: 24-28 °С, dН 4-20 °, рН 6,5-7,2. Храна: жива, растителна.
Размножаването е по двойки. Размножителен аквариум без грунд, с камъни и корени в струята на водата, на които самката хвърля до 200 зърна. Самката се отделя, самеца се грижи и пази хайвера. Инкубационен период 5-7 денонощия, малките плуват след 3 денонощия. Стартова храна: ротатории, дребни науплии на циклопс. Полова зрялост след 1,5-2 години.

Разпространени са в Панама, Колумбия и Еквадор.

Дължина до 18 см. D 1/7, А 1/5. Плавниците са едри, при "D" края често е сърповидно извит. "С" е като вилица, краищата му са нишковидно удължени. Основното оцветяване на тялото е червеникаво-жълто. От муцуната през очите до "С" минава тъмно-кафява ивица. Коремът е сребристо-бял с жълто-кафяви петна. При възрастния самец има четина отстрани на главата.

При развъждане във вода DН 8 ° хайвера е леплив, а при DН 18 ° не се прилепва към субстрата.

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Трудност: Средно
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г