Sturisoma panamense  (Eigenmann & Eigenmann, 1889)

Българско наименование:

Панамска Стуризома

Снимка на Sturisoma panamense  (Eigenmann & Eigenmann, 1889)
Етимология: Sturisoma: немски sturio = есетра, гръцки soma = тяло

Семейство: Loricariinae

Разпространение: Sturisoma panamense обитава водите на Панама и Колумбия

Хабитат: В естественият се хабитат обитава меки води в които няма водни растения, с изключение на такива като Pistia stratiotes и Eichornia. Клони на дървета потопени във водата или потънали дървета са местата, където може да бъде намерена.


едно от естествените си местообитания на Sturisoma panamense  - река Guayabo


Максимална стандартна дължина:
20см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 40см, 100 литра

Условия за отглеждане: Sturisoma panamense изисква просторен аквариум с обем поне 100 литра, за група от риби не по-малък от 250 литра. В аквариума задължително трябва да има едри камъни и корени, на които рибата си почива. Желателно е да има и плаващи растения, осигуряващи сенчести места, тъй като не обича силно осветление.

Параметри на водата: температура 24-28°С, pH 6.5 - 7.5, в природата живее в мека вода

Храна: Sturisoma panamense трябва да се храни със 70% растителна храна - спанак, салата, грах. Яде също и жива и замразена храна като хирономус, циклопс, артемия.

Поведение и съвместимост: Sturisoma panamense е миролюбива риба, която може да се отглежда с други, неагресивни риби. Най-добре е да се отглежда група от 3-4 риби. Активна е през тъмната част на денонощието.

Сексуален диморфизъм: При възрастният мъжки има израстъци по задната част на главата. Опашната перка е изтеглена по дължина. Женските риби са по-едри от мъжките, коремът им е по-закръглен.

Размножаване: За размножаване на Sturisoma panamense е най-добре да се пусне двойка или 1 мъжки и 2-3 женски, в развъден аквариум, оборудван като основния с камъни и корени Рибите започват да почистват мястото за хвърляне на хайвер, най-често каменна плоча, но също може да бъде стъклото на аквариума или корен. Необходимо е леко течение на водата.
Женската хвърля хайвера на порции (общо 90-200 хайверни зърна), мъжкия го опложда. Женската се отделя, а мъжкия остава да се грижи за потомството - насочва потоци свежа вода към хайвера, като маха с плавници.


мъжки Sturisoma panamense с хайвера


Sturisoma panamense на 6 дена

Инкубационен период 5-7 дена. Със стъклена тръбичка хайвера може да се премести в отделен аквариум, оборудван с филтър, без субстрат и с вода със същите параметри.
След 2-3 дена малките проплуват и започват да се хранят.


Sturisoma panamense на 20 дена

За стартова храна може да им давате сварени, стрити листа от коприва, зеле, а също и месо от охлюви, дребна артемия.

Източници:
http://practical-fishkeeping.ru
planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г