Poecilia sphenops  (Valenciennes, 1846)

Българско наименование:

Черна молинезия

Снимка на Poecilia sphenops  (Valenciennes, 1846)

Cемейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са на юго-изток в САЩ, Централна Америка, северната и източна част на Южна Америка. Обитават спокойните водоеми с прясна вода, а също в леко солена вода в устията на реките.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят.
Размножаване в общ аквариум. Рибите изяждат малките, затова самката преди раждането се пренася в отделен аквариум, с засадени и плаващи растения, сред които се крият малките.

Разпространени са във водоемите с прясна и слабо солена вода от щата Тексас /САЩ/ до Венецуела.

Дължина на самеца до 8 см, на самката до 12 см, в аквариум по-малко. D 8-11, А 8-10, ll 25-30. Тялото е изтеглено, с високо опашно стебло, леко сплескано отстрани. "C" е заоблен.

Мирни риби, придържат се към средните и долни слоеве на водата, обичат слънцето или светлина от лампи със силни червени лъчи. Може да се отглеждат в общ аквариум.

Вода: 22-28 °С, dН 10-30 °, рН 7-8,5. Може да се добавя сол 1 г/л. Храна: жива, растителна /в това число и водорасли/, заместители.

Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят. Размножаване в общ аквариум. Рибите изяждат малките, затова самката преди раждането се пренася в отделен аквариум, с засадени и плаващи растения, сред които се крият малките.

Бременност 4-10 седмици /на селекционните форми 6 седмици/. До 100 малки. Стартова храна: "жива прах" (науплии на циклопс, артемия). Полова зрялост след 9-12 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.05.2024 г