Nothobranchius rachovii  (Ahl, 1926)

Българско наименование:

Нотобранхиус рахови

Снимка на Nothobranchius rachovii  (Ahl, 1926)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в стоящите водоеми на саваните от Мозамбик до езерото Виктория, някои видове стигат на северо-запад до езерото Чад, а също езерото Занзибар и Сейшелските острови.
Тялото е умерено изтеглено, относително невисоко. Люспите отстрани и на главата имат зъбчета. "D" и "А" са заоблени. Сезонни риби, живеят от настъпването на дъждовния до сухия период, когато водоемите пресъхват. Хвърления хайвер минава през диапауза и след настъпването на дъждовете от него се излюпват малките.
Рибите се придържат към средния слой на водата, самците се бият помежду си, затова в аквариума е най-добре да се отглеждат 1 самец с няколко самки,и само в голям, с много укрития аквариум може да се отглеждат няколко самеца.
Рибите са предразположен към заболяване от оодининоза и туберкулоза, затова много акваристи добавят във водата сол 1г/л, но развъдените при такива условия риби вече не могат да се приспособят към сладка вода.
Може да се отглеждат в общ аквариум с затъмнени места, с растения и корени за укрития.
Вода: 20-23°С, dH 2-10°, рН 6-7, филтрация, тъй като са чувствителни към замърсявания. Повишаването на температурата над 24°С, твърдостта над 15° и рH над 7, съкращава продължителността на живота на рибите.
Храна: жива, заместители.
За размножаване обикновено се слага 1 самец и 2-4 самки, които преди това се държат отделно 2 седмици.
Размножителен аквариум с дължина от 30 см с дъно покрито с торф със слой около 25 мм и ниво на водата около 10 см. Вода: 20-24°С, dН 2-6°, рН 6-6,5. Торфа всеки 1-3 седмици заедно с хайвера се изважда, слага в сито и се отцежда водата, докато не тече на капки, след това се слага слой 2-3 см и леко се подсушава , но трябва да има достатъчно влага. Този торф се съхранява в закрит стъклен съд или пластмасов плик при 21-23°С.
Първите 2 седмици всеки ден се оглеждат и отделят лошите зърна, всяка седмица с лупа са контролира състоянието на ембрионите. Когато развитието е завършено, което се вижда по тъмните петна на очите /диапаузата в зависимост от вида на рибите продължава 1-6 мес/ торфа се пренася в съд и се залива с мека вода с температура с 2-4°С по-ниска от при отглеждането. Ниво на водата не повече от 5 см. След това температурата бавно се покачва до 25°С. Излюпените малки се пренасят в аквариум за подрастващи с същото ниво и мека вода, в зависимост от ръста им нивото постепенно се повишава. В торфа обикновено остава хайвер, той се подсушава и процеса се повтаря. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 1-3 месеца.

Разпространени са в северо-източната част на южна Африка. Дължина до 6 см, D 14-16, А 15-16, ll 25-27. Тялото на самеца е оранжево-червено с множество сини петънца отстрани. "D" и "А" са сини с червени линии, "С" е с черен кант, пред които има широка оранжева ивица. Самката е сиво-кафява, плавниците са безцветни. Диапаузата е обикновено 4-6 месеца, но може да бъде и месец и половина.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Африка
Биотоп: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.02.2024 г