Neolamprologus leleupi  (Poll, 1956)

Българско наименование:

Цитронов Лампрологус

Снимка на Neolamprologus leleupi  (Poll, 1956)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Танганика.
Тялото е изтеглено, сплескано отстрани. Главата не е голяма, устните са дебели. "D" е дълъг, почти равномерен по височина. Видовете, при които хвърлянето на хайвера става в пещери се придържат към долните и средни слоеве на водата. Самците образуват територия, агресивни са в една или друга степен.
Понякога територията може да обхваща целия аквариум и тогава се налага отглеждането само на една двойка риби.
Не се препоръчва разделянето на двойките. В аквариум с дължина 120см заедно с неолампрологусите може да се отглеждат риби от семейството, обитаващи езерото Танганика и хвърлящи в пещери /5-6 вида/, в който освен достатъчно укрития от камъни, имитиращи пещери, трябва да има и растения с мощна коренна система, които образуват граници на териториите. След образуването на младите двойки, останалите се отделят.
Вода: 24-27 °С, dH 7-20 °, рН 7,4-8,5. Храна: жива, заместители.
Хайвера се хвърля в пещера, понякога на камък.
Обикновено самката се грижи за хайвера, а самеца пази територията. Хвърлянето се стимулира с повишаване на температурата с 2 °С и свежа вода. Инкубационен период 2-3 дена, малките плуват след 6-10 денонощия. Стартова храна: науплии на циклопс и артемия. Възрастните риби не закачат малките. Полова зрялост след 8-12 месеца.

Разпространени са в зоната на скалите. Дължина на самеца до 10см, на самката по-малко. DXYII/9, A YI/7, ll 31. Има 3 подвида, с различно оцветяване: --N. l. leleupi, златисто-жълто. --N. l. Longior, оранжево. --N. l. melas, черно със светли точки. Някои самци търпят на територията си няколко самки, други само една. От храните най-много харесват ларви на комари (хирономус), дафния и енхитреус. Размножителен аквариум с дължина от 60 см за двойка. Малките могат да изкочат от аквариума, затова трябва да е покрит.

 
 

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 14.06.2021 г