Neolamprologus leleupi  (Poll, 1956)

Българско наименование:

Лимонен лампрологус

Снимка на Neolamprologus leleupi  (Poll, 1956)
Синоними: Lemon Cichlid, Lamprologus leleupi (Poll, 1956), Lamprologus leleupi subsp. leleupi (Poll, 1956), Lamprologus leleupi subsp. melas (Matthes, 1959), Neolamprologus leleupi subsp. leleupi (Poll, 1956), Neolamprologus leleupi subsp. melas (Matthes, 1959)

Етимология: Neolamprologus: от гръцки neos - нов + lampros - фенер + lagos - коса, leleupi: на името на Narcisse Leleup (1912-2001)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Neolamprologus leleupi е ендемичен вид за езерото Tanganyika. Откриван е в южната му част.

Хабитат: Neolamprologus leleupi обитава скалистите зони по крайбрежията


Bemba - едно от естествените местообитания на Neolamprologus leleupi


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 80 литра.

Условия за отглеждане: Аквариумът трябва да има големи свободни пространства и пясъчен субстрат, трябва да добавите празни черупки от охлюви, като те трябва да са повече от броя на рибите. Субстратът трябва да е поне с височина 5см, защото рибите обичат да ровят в него. Добавете и множество камъни, като оформите скривалища и пещери.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: Neolamprologus brevis предпочита замразени и живи храни. Приема и сухи храни, но те трябва да се избягват.

Поведение и съвместимост: Neolamprologus leleupi е агресивен и териториален вид през размножителния период, но през останалото време е спокоен. Може да се отглежда успешно с дребни до средно големи цихлиди от Танганика, които обитават други зони в аквариума като Cyprichromis. Видове като Julidochromis или Altolamprologus също са подходящи за съвместно отглеждане, но в големи аквариуми с достатъчно територии. Не трябва никога да се отглеждат с Mbuna. Neolamprologus leleupi е много агресивен към себеподобните си и затова трябва да се отглежда само една двойка, освен в случаите на много голям аквариум.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри от женските


мъжки и женска Neolamprologus leleupi


Размножаване:
Neolamprologus leleupi e моногамен вид, който се размножава по двойки. Получаването на подходяща двойка обаче не е лесна задача, затова се препоръчва отглеждането на група от млади риби, които да образуват двойки по естествен път. След като вече имате една двойка, другите риби трябва да се отстранят. Ако просто пуснете един мъжки и една женска в аквариума, вероятността женската да бъде убита е много голяма.

Дори когато имате двойка, мъжкия може да бъде агресивен към женската, затова осигурете в аквариума достатъчно места за криене.
Хвърлянето на хайвера става в черупка от охлюв или тайно в пещера, където женската хвърля до 150 хайверни зърна.

Инкубационният период е 3 – 4 дена, след това 8 – 10 дена малките се крият в укритието. През това време родителите стоят на входа на черупката или пещерата, като ги защитават от евентуални опасности.


женска Neolamprologus leleupi  с хайвер

Малките са достатъчно големи и може да ги храните с науплии на артемия и циклопс. Може да ги оставите с възрастните докато станат с дължина от 2 - 3см, след което трябва да се отделят или да се извадят родителите, защото могат да ги нападнат.


женска Neolamprologus leleupi  с малки

Продължителността на живота на Neolamprologus leleupi е около 7-10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г