Melanotaenia boesemani  (Allen & Cross, 1980)

Българско наименование:

Меланотения Боесмани

Снимка на Melanotaenia boesemani  (Allen & Cross, 1980)
снимка: Борис Пащрапански

Семейство:
Melanotaeniidae

Разпространение: Западна Папуа, Индонезия

Хабитат: Melanotaenia boesemani e разпространена в много ограничен район, в областта на трите езера известни като Ajamaru и близките езера Hain и Aitinjo. Най-често рибите се струпват в чистите плитчини на езерата, където има гъста водна растителност. Езерата и реките вливащи се в тях се характеризират с pH 6.4 - 7.8 и температура 26-27°C. Heiko Bleher е измерил в някои от тях pH 9.0, твърдост 5° dGH и проводимост 145 mS/cm.

Типичен хабитат на Melanotaenia boesemani 


Див екземпляр на Melanotaenia boesemani  уловен 1982 от Heiko Bleher

Максимална стандартна дължина: мъжки - 11см, женски - 8см

Размер на аквариума: Melanotaenia boesemani е активен вид и изисква аквариум с размер поне 120cm x 30cm x 30cm – 110 литра.

Отглеждане: Melanotaenia boesemani, както повечето Rainbowfish, се чувства добре в аквариум с растения. Необходима е зона с гъста растителност, както и свободна зона за плуване. Необходима е и добра филтрация и висока чистота в аквариума.

Параметри на водата: Температура 22-28°C, pH: 6.5-7.5, TDS 100 - 250ppm

Хранене: Приемат повечето сухи, замразени и живи храни. Редовното хранене подпомага доброто оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Много миролюбиви, но могат да безпокоят малките, бавноподвижни риби с постоянното си движение и големият си размер. Добри съквартиранти са подобни по размер Rainbowfish, харацини, данио, барбуси и коридорас.
Най-добре e да се отглежда поне пасаж от 6-8 Melanotaenia boesemani, за предпочитане повече. Мъжките стават също по цветни при присъствието на конкуренти.

Див екземпляр на Melanotaenia boesemani от езерото Uter

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-големи и с по-ярки цветове от женските. Оцветяването на мъжките Melanotaenia boesemani е напълно различно от това на повечето Атерини. Когато са достигнали полова зрялост, окраската им е разделена на две напълно различни зони. Главата и предната част на тялото са сияйно синьо-сиви, понякога почти черни, а задната част е оранжева до червена. Между тези две зони, зад гръбната перка има вертикални светли и тъмни ивици. Окраската на дивите екземпляри може да избледнее в аквариум, но при правилно хранене може да се постигне пълното великолепие на рибата.

Мъжки Melanotaenia boesemani

Женските Melanotaenia boesemani имат широка тъмна средна линия, подчертана от редица тесни жълти или червено оранжеви надлъжни ивици на всеки ред люспи, които стават по-тъмни или по-светли в зависимост от настроението и. Зрелите самки често показват оцветяване, близко до това на по-слабо оцветените зрели самци, но се различават лесно по по-тясното си тяло в гръдната област и по по-заоблените ръбове на гръбните и анални перки.

Мъжка и женска Melanotaenia boesemani 

Размножаване: Както и при другите членове на рода, Melanotaenia boesemani не е трудна за развъждане. Размножаването става в развъден аквариум, с който се слагат дребнолистни растения, например явански мъх, предното стъкло се затъмнява, а над аквариума се поставя осветление. Параметри на водата в развъдният аквариум: 26-28°C, рН около 7.5, dH 6-7. Може да се смени част от водата на третия или петия ден. Преди да се излюпят малките може да се смени 10-15% от водата.

Първоначално в развъдният аквариум се пускат две женски, а след няколко часа и два-три мъжки.  Могат да се развъдят и само с един чифт риби. Рибите се хранят с жива дафния, циклопс, артемия, хирономус. Самката може да хвърля на ден около 50 хайверни зърна.
Женската се захранва 3 до 5 дни, след което се слага примамка от прежда с поне 50% памук, на която да хвърлят хайвера и след това вечерта се пуска мъжкия, като е препоръчително храненето да става вечер, за да може оплождането на хайвера да стане сутринта.

Процесът на хвърляне на хайвер продължава около седмица. Слeд това възрастните риби се отделят, а в развъдният аквариум се осигурява лека аерация  4-5 мехурчета в секунда. Личинките се излюпват след 7-12 дена, в зависимост от температурата и започват веднага да плуват и да се хранят.  След излюпването на ларвите не трябва да се сменя поне 3 седмици вода, докато се захранят.

Стартова храна:  Rotifera, инфузория (Paramecium caudatum) и златни перли, след седмица могат да се хранят с новоизлюпена артемия. Малките трябва да се хранят често, на малки порции. Не са подходящи потъващи храни, защото малките стоят близо до повърхността на водата.
Като достигнат дължина от 3-4 см малките могат да се пуснат в общия аквариум


Аквариум с Melanotaenia boesemani 

Източници:
Борис Пащрапански - https://rainbowfish-bulgaria.alle.bg/melanotaenia/melanotaenia-boesemani-ajamaru-f1/
http://rainbowfish.angfaqld.org.au/Boesemani.htm

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г