Variabilichromis moorii  (Boulenger, 1898)

Българско наименование:

Лампрологус Мури

Снимка на Variabilichromis moorii  (Boulenger, 1898)
Синоними: Lamprologus moorei (Boulenger, 1898), Lamprologus moorii (Boulenger, 1898), Neolamprologus moorii (Boulenger, 1898), Variabilichromis moorei (Boulenger, 1898)

Етимология: Variabilichromis: variabilis - променлив, chromis - риба, moorii: на името на John Edmund Sharrock Moore (1870-1947)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Variabilichromis moorii e ендемичен вид за езерото Tanganyika. Откриван е само в южната част на езерото.

Хабитат: Variabilichromis moorii обитава плитките води около крайбрежните скалисти зони


Kasanga - едно от естествените местообитания на Variabilichromis mooriiVariabilichromis moorii  в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 75 x 30см, 80 литра за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Variabilichromis moorii е необходим пясъчен субстат, множество едри и по-дребни камъни, с които да оформите скривалища и пещери. Необходимо е също достатъчно свободно място за плуване. Осветлението трябва да бъде умерено.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: Variabilichromis moorii e истински ненаситен хищник. В аквариум приема живи и замразени артемия, циклопс, дафния. Може да му давате и специализирани храни за цихлиди, като и спирулина. Един път в седмицата - ден за гладуване.

Поведение и съвместимост: Variabilichromis moorii е относително миролюбив вид, дори през размножителния период. Може да се отглежда заедно с други дребни и средно големи цихлиди, които заемат други зони в аквариума като Cyprichromis.  В просторни аквариуми може да ги гледате и с Julidochromis или Altolamprologus.

Не трябва да се отглеждат с Mbuna или други агресивни видове. Най-добре е да се отглежда само една двойка, тъй като двойките са агресивни към другите двойки в аквариума.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки развиват издължени гръбна и анална перки.

Размножаване: Най-добре е да купите група от млади риби, които да сформират по естествен път двойки. След като видите че се е образувала една двойка, другите риби трябва да се извадят, тъй като двойката риби Variabilichromis moorii се запазва цял живот. За размножаване е необходим аквариум с обем 80-100 литра, с множество камъни и укрития.


двойка Variabilichromis moorii


Женската хвърля хайвера на пода и по стените на пещера, затова е трудно да се разбере дали има хайвер или не, докато не изплуват малките.
Свободно плуващите малки може да видите след около седмица, въпреки че те ще останат близо до пещерата още известно време, охранявани от родителите.

Малките са достатъчно големи да приемат науплии на артемия. Можете да ги оставите заедно с родителите докато не достигнат дължина от 2-3см, след това трябва да ги извадите, защото родителите могат да ги нападнат.


малки Variabilichromis moorii

Продължителността на живота на Variabilichromis moorii е 5-8 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г