Heterandria formosa  (Girard, 1859)

Българско наименование:

Синоними: Gambusia formosa, Girardinus formosa.

Снимка на Heterandria formosa  (Girard, 1859)

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са в Централна Америка и южната част на Северна Америка. Живеят в течащите и обрасли с растителност крайбрежни части на водоемите.
Тялото е изтеглено, отстрани умерено сплескано, опашното стебло е доста високо. Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят. Рибите се придържат в горните и средни слоеве на водата. Аквариум гъсто засаден с растения (и плаващи със спускащи се до дъното корени).
Вода: 22-26°С, dH 10-20°, рН 6,7-8.
Храна: жива, допълнитено растителна, заместители. Размножаване в аквариума. Бременната самка с заоблен корем може да се пренесе в отделен, гъсто засаден аквариум, в това число и с плаващи растения със спускащи се до дъното корени, с по-топла вода (24-28°С). Бременност 4-8 седмици. Самката продължително ражда по няколко малки на ден (обикновено 40-50 бр.) Стартова храна: инфузории, артемия.

Разпространениe: в щатите Южна Каролина, Джорджия и Флорида (САЩ).

Дължина:  на самеца до 2 см, на самката до 3,5 см.

D 7-8, А 10-11, ll 27-31. Основното оцветяване на тялото е жълтеникаво до маслено-кафяво. Гърба е тъмен, корема е сребристо бял. През тялото минава неравна широка, тъмно-кафява до черна ивица и 8-15 напречни ивици със същия цвят. При добро самочувствие тялото е покрито с тъмни петна. Плавниците са кафяви, при основата на "D" и "А" има по едно черно петно. "D" е с оранжев кант.

Рибите са мирни, подвижни, понякога късат едрите плавници на другите риби. Може да се отглеждат в общ аквариум, за предпочитане с заедно израстнали риби. Ситите риби не преследват малките. Полова зрялост след 6-8 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Континент: Северна Америка
Биотоп: САЩ
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г