Archocentrus multispinosus  (Günther, 1867)

Българско наименование:

Архоцентрус мултиспиноза

Снимка на Archocentrus multispinosus  (Günther, 1867)
Синоними:  Rainbow Cichlid, Herotilapia multispinosa (Günther, 1867)

Етимология: Herotilapia - комбинация от Heros и Tilapia, отнасяща се за специфичните зъби, multispinosa - multi - много, spinosus - бодлив, отнася се за бодлите по аналните перки.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Archocentrus multispinosus са разпространени в източен Хондурас, Никарагуа и Коста Рика.

Хабитат: Archocentrus multispinosus най-често обитава мътни води с меки, кални субстрати, включително вътрешни езера и блата.


река Canas - едно от естествените местообитания на Archocentrus multispinosus


Максимална стандартна дължина:
17.5см, в аквариум обикновено 10см

Размер на аквариума: аквариум с размери на основата 80 x 40см – 100 литра.

Условия за отглеждане: За субстрат може да използвате речен пясък, въпреки че Archocentrus multispinosus предпочита кален субстрат, което ще бъде предизвикателство в аквариума. Необходими са е зони с гъста растителност, където рибите са се крият.  Може да добавите и гладки, плоски камъни. Течението на водата трябва да бъде слабо до умерено, осветлението слабо или умерено.

Параметри на водата: В природата Archocentrus multispinosus се среща във води с температура до 33°C. За аквариум се препоръчва 22 – 28°C, pH 7.0 – 8.0, твърдост до 20°H

Храна: В природата Archocentrus multispinosus се храни основно с детрит, включително водорасли и друга растителна материя. В аквариум не е претенциозен и приема качествени пелети за цихлиди, замразени и живи храни. Много обича артемия. Приема също и таблетки с зеленчуци и спирулина.

Поведение и съвместимост: Archocentrus multispinosus е миролюбива цихлида, особено сравнена с други видове цихлиди от централна америка. Добри съквартиранти са тетри, барбуси и други дребни миролюбиви цихлиди. Пoдходящи са също и дребни Loricariidae и Doradidae.

Сексуален диморфизъм: Трудно е да се различат мъжките и женските риби, мъжките често имат повече петна по гръбната и аналната перки.


мъжки и женска Archocentrus multispinosus  грижещи се за хайвера


Размножаване:
Archocentrus multispinosus достига полова зрялост на възраст от 10 месеца.
Развъждането не е трудно. Рибите не са агресивни (само по време на размножаване стават войнствени ), затова размножаването може да става и в общия аквариум. За стимулиране на размножаването се провишавa температурата до 28°С.
Женската хвърля хайвер на плосък камък или например на керамична саксийка. Тя почиства камъка и полага на него от 100 до 1000 хайверни зърна. Родителите са постоянно около хайвера и махат със страничните си плавници, като по този начин осигуряват циркулация на водата, така че хайвера да не загине. Инкубационният период е около 4 дена, след седмица малките плуват и търсят храна.

Първоначално се хранят с инфузории, като порастнат може да има се дава новоизлюпена артемия или друга храна с подходящ размер.


мъжки и женска   Archocentrus multispinosus с малки


Има случаи, при които хайвера бива изяден от родителите. Причина за това може да е слабата връзка между родителите или наличието в аквариума на други риби. Затова се препоръчва размножаването да става в развъден аквариум, в който се намира само една двойка риби.

Продължителността на живота на Archocentrus multispinosus в аквариум е около 10 години.


Аквариум с Archocentrus multispinosus


Източници:

houseaqua.ru
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Биотоп: Никарагуа
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г