Helostoma temminkii  (Cuvier, 1829)

Българско наименование:

Целуващо се гурами

Снимка на Helostoma temminkii  (Cuvier, 1829)

Разпространениe:  Тайланд и островите Калимантан, Суматра и Ява.

Обитават блатата, изкуствените езера гъсто обрасли с растения, а също и каналите в оризовите полета и бавнотечащите реки.

Дължина:  до 30 см, в аквариум значително по-малко.

D XVI-XVIII/13-16, А XIII-XV/17-18, ll 43-48. Тялото е изтеглено, високо, с елипсовидна до яйцевидна форма, силно сплескано отстрани. Устните са дебели, устата е малка. "D" и "А" са дълги. Основното оцветяване е сребристо-зелено до жълтеникаво-сребристо, отстрани често се виждат множество тъмни щрихи, хрилното капаче е с 2 тъмни вертикални ивици. Плавниците са зеленикави до сиво-жълти. При разглеждане отгоре самката е по-пълна. Дишат атмосферен въздух с помощта на хрилен лабиринт.

Рибите са мирни, придържат се към средните и горни слоеве на водата. При голямо количество риби се наблюдават битки за територия. Унищожават хидрите и някои видове зелени водорасли.

Може да се отглеждат в общ аквариум от 100 л (в по-малък са плашливи) с мощни твърдолистни, а също и плаващи растения. Аквариума трябва да е закрит отгоре, за да може въздуха който дишат рибите да е топъл.

Вода: 24-28°С, dH 5-20°, рН 6-7,5.

Храна:  ситна жива, растителна, заместители.

Размножаването е по двойки, по време на брачните игри рибите се "целуват". Хвърлянето на хайвера става както в общ, така и в размножителен аквариум и се стимулира със свежа вода. В аквариума трябва да има плаващи растения, под които рибите хвърлят хайвера.

Гнездо не строят, не пазят хайвера и малките, не си изяждат хайвера. Инкубационен период 18-24 ч, малките плуват след 30-48 ч. Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 2 години.

Характеристики


Семейство: Helostomidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.02.2024 г