Geophagus steindachneri  (Eigenmann & Hildebrand, 1922)

Българско наименование:

Геофагус Щахндахнери

Снимка на Geophagus steindachneri  (Eigenmann & Hildebrand, 1922)
Синоними: Red Hump Eartheater, Geophagus hondae (Regan, 1912), Geophagus magdalena (Brind, 1943)

Етимология: Geophagus: от гръцки gea - земя + phagein = - да яде, steindachneri: на името на Franz Steindachner. Оттук идва популярното му име земеяд, защото рибите непрекъснато ровят и поглъщат пясък от дъното на реките. Правят го затова, защото в дъното живеят голямо количество безгръбначни, личинки на насекоми, червеи, миди. Рибите ги засмукват заедно със субстрата, пресяват това което е вкусно и изхвърлят през хрилете си останалото.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Geophagus steindachneri са разпространени в Колумбия и Венецуела.

Хабитат: Geophagus steindachneri обитава различни хабитати, но предпочита горски потоци, притоци и спокойните участъци на реките


Rio El Bizcocho - едно от естествените местообитания на Geophagus steindachneriGeophagus steindachneri в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
мъжки 13.0 – 15.0 см, женски 11.0 – 13.0 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 150 х 45см, 300литра или по-голям

Условия за отглеждане: За отглеждане на двойка Geophagus steindachneri е необходим аквариум с обем 300 литра, желателно с пясъчен субстрат. По-едър субстрат с остри ръбове може да нарани рибите, които непрекъснато ровят в субстрата.

Може да добавите големи камъни, плоски камъни, корени. Ровейки дъното, рибите вдигат голямо количество мътилка и изравят растенията заедно с корените им. Ако все пак желаете растения, те трябва да са с мощна коренова система и затиснати с плоски камъни. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 40-70% от обема на водата със свежа.

В естествения им хабитат има множество мъртви листа по дъното, затова и в аквариум може да добавите сухи листа от дъб или бук.

Параметри на водата: температура 20 – 30 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: Geophagus steindachneri е всеяден и в природата се храни с части от растения, хирономус и други червеи, малки рибки. В аквариум приема сухи потъващи храни за цихлиди, като и замразени и живи храни като хирономус, тубифекс, артемия.

Поведение и съвместимост: Възрастните мъжки са териториални и агресивни към другите мъжки, особено през размножителния период. Най-добре е да се отглежда един мъжки с 3 или повече женски, така че агресията на мъжкия към женските да бъде разсеяна. Подходящи съквартиранти са харацините, агресивните видове трябва да се избягват.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските, доминантния мъжки развива израстък на главата си.


мъжки и женска Geophagus steindachneri


Размножаване:
Geophagus steindachneri достига полова зрялост на възраст от 9 - 10 месеца.

Мъжките са полигамни и могат да образуват временни двойки с няколко женски. В предразмножителният период те обикалят около женската, махайки с плавниците си. В един момент започват да я гонят в аквариума, а след това отново да я ухажват. Това продължава цял ден и вечерта започват да подбират място за хвърляне на хайвера, най-често плосък камък. След като почистят мястото, мъжкия започва да бута женската в корема, стимулирайки хвърлянето на хайвер.

При хвърлянето рибите заемат Т-образна позиция, като женската се намира перпендикулярно на мъжкия. След като хвърли малка порция хайвер, женската го взема в устата си и се доближава до мъжкия, който го опложда в устата и. Това се повтаря няколко пъти.

Хайверът се инкубира в устата на женската. След около 2-3 седмици малките напускат устата на малките в търсене на храна, но стоят близо до нея и при най-малка опастност се връщат обратно.
След още една седмица вече се отделят в собствена група и водят самостоятелен живот.


женска Geophagus steindachneri с малки


Стартова храна - артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Geophagus steindachneri е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г