Geophagus brasiliensis  (Quoy & Gaimard, 1824)

Българско наименование:

Бразилски Геофагус

Снимка на Geophagus brasiliensis  (Quoy & Gaimard, 1824)
Синоними: Pearl Cichlid, Acara gymnopoma (Günther, 1862), Acara minuta (Hensel, 1870), Chromis brasiliensis (Quoy & Gaimard, 1824), Chromys unimaculata (Castelnau, 1855), Geophagus brasiliensis (Kner, 1865), Geophagus olfersi (Gosse, 1976), Geophagus tuberosus (Gosse, 1976)

Етимология: Geophagus: от гръцки gea - земя + phagein = - да яде, brasiliensis: от Бразилия. Оттук идва популярното му име земеяд, защото рибите непрекъснато ровят и поглъщат пясък от дъното на реките. Правят го затова, защото в дъното живеят голямо количество безгръбначни, личинки на насекоми, червеи, миди. Рибите ги засмукват заедно със субстрата, пресяват това което е вкусно и изхвърлят през хрилете си останалото.

Семейство:Cichlidae

Разпространение: Geophagus brasiliensis е разпространен в речните системи на източна и южна Бразилия и Уругвай. Има популации също и в САЩ, Австралия, Тайван и Филипините.

Хабитат: Geophagus brasiliensis e откриван в крайбрежните дренажи и долното течение на реките, а някои популации обитават крайбрежни лагуни с постоянни или временни връзки с океана, така че те имат толерантност към солта


Rio Corrente Grande - едно от естествените местообитания на Geophagus brasiliensisGeophagus brasiliensis в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
мъжки 20.0 – 25.0см, женски 13.0 – 15.0 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 150 х 45см, 300литра или по-голям

Условия за отглеждане: За отглеждане на двойка Geophagus brasiliensis е необходим аквариум с обем 300 литра, желателно с пясъчен субстрат. За разлика от други видове Geophagus, не е необходимо отглеждане на група от риби. За отглеждане с други риби е необходим аквариум с обем поне 500 литра.

Може да добавите големи камъни, плоски камъни, корени. Рибите непрекъснато ровят в субстрата, правейки хълмове до 10см. При това те вдигат от дъното голямо количество мътилка и изравят растенията заедно с корените им. Ако все пак желаете растения, те трябва да са с мощна коренова система и затиснати с плоски камъни.

Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 50-70% от обема на водата със свежа.

Параметри на водата: температура 18 – 28 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Geophagus brasiliensis е всеяден и в природата се храни с части от растения, хирономус и други червеи, малки рибки. В аквариум приема сухи потъващи храни за цихлиди, като и замразени и живи храни като хирономус, тубифекс, артемия.

Поведение и съвместимост: Мъжките риби са териториални. Особено трудно е да се формира двойка риби. Желателно е мъжкия да е по-млад и по-дребен от женската, в противен случай постоянно ще я преследва ако не е готова за размножаване, което може да завърши и със нейната смърт.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските, доминантния мъжки развива израстък на главата си.мъжки Geophagus brasiliensis  - снимка Robert-Smithженска Geophagus brasiliensis - снимка Mike McGeoghegan


Размножаване:
Geophagus brasiliensis достига полова зрялост на възраст от 8 - 11 месеца.
Размножаването може да става както в общия, така и в развъден аквариум с дължина не по-малка от 70см, с множество пещери и гладки камъни. Обикновено хвърлят хайвер в края на пролетта, началото на лятото. Рибите избират гладка твърда повърност, която се намира в сянката на растения или в укрития. Първият признак че се готвят за размножаване е активното ровене на субстрата.

Женската хвърля до 200 хайверни зърна на твърда гладка повърхност като предварително я почиства от камъчета и водорасли. Хайвера заема площ от около 10 кв. см., като никое от хайверните зърна не се допира до друго. Женската непрекъснато маха с плавници над хайвера, като го снабдява с кислород и не му позволява да побелее и загине. Побелелите хайверни зърна бързо биват премахнати.

Малките се появяват на 6 - 7 ден. И двамата родители следят процеса и всяко новоизлюпено малко ги взимат в устата си и го пренасят в предварително изкопана яма в субстрата. В гнездото малките прекарват още около 3 седмици, под непрекъснатия контрол на родителите.


мъжки и женска Geophagus brasiliensis  с малки


Първоначално малките растат бавно, но като достигнат дължина от 4см започват много бързо да растат.

Стартова храна - артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Geophagus brasiliensis е около 15-17 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г