Gambusia holbrooki (Girard, 1859)

Българско наименование:

Гамбузия Холбруки

Снимка на Gambusia holbrooki (Girard, 1859)

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).
Тялото им е изтеглено на дължина, невисоко, в предната си част леко сплескано. "D" е отнесен към задната половина на туловището.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят. Рибите са стадни, нерядко разкъсват плавниците на другите риби, понасят големи колебания на температурата, придържат се към средните и горни слоеве на водата.
Отглеждат се във видов аквариум. Места засадени с растения.
Вода: 15-35°С, dH 10-40°, рН 6-8,8. Понасят соленост до 5 г/л. Храна: жива, растителна, заместители.
Бременната самка с закръглен корем се премества в отделен, добре засаден с растения аквариум с вода от 22°С (но не по-ниска, от тази при отглеждането). Продължителност на бременноста 20-35 денонощия. Самката преследва малките. Стартова храна: зоопланктон. Полова зрялост след 2-3 месеца.

Разпространени са на юго-изток в USA и северната част на Мексико, както и в езерото Виктория. Обитават спокойни водоеми. Дължина на самеца до 4 см, на самката до 6,5 см. D 6-9, А 9-10, ll 30-32. Тъмната окантовка на люспите образува мрежест рисунък. Има 3 варианта на оцветяване: -- Отстрани светло-виолетови."D" и "С" с тъмни петънца , останалите плавници са безцветни. -- Отстрани жълти с тъмно-орамжево петно. -- Отстрани с черни петънца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Континент: Северна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 22.04.2024 г