Gambusia affinis  (Baird & Girard, 1853)

Българско наименование:

Обикновена Гамбузия

Снимка на Gambusia affinis  (Baird & Girard, 1853)

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).
Тялото им е изтеглено на дължина, невисоко, в предната си част леко сплескано. "D" е отнесен към задната половина на туловището.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят. Рибите са стадни, нерядко разкъсват плавниците на другите риби, понасят големи колебания на температурата, придържат се към средните и горни слоеве на водата.
Отглеждат се във видов аквариум. Места засадени с растения.
Вода: 15-35°С, dH 10-40°, рН 6-8,8. Понасят соленост до 5 г/л. Храна: жива, растителна, заместители.
Бременната самка с закръглен корем се премества в отделен, добре засаден с растения аквариум с вода от 22°С (но не по-ниска, от тази при отглеждането). Продължителност на бременноста 20-35 денонощия. Самката преследва малките. Стартова храна: зоопланктон. Полова зрялост след 2-3 месеца.

Разпространени са в южните щати на USA. Обитават спокойни водоеми. Дължина на самеца до 4 см, на самката до 6,5 см. D 7-9, А 9, ll 30-32. Тъмната окантовка на люспите образува мрежест рисунък. Плавниците са жълтеникави с тъмни петънца. Срещат се екземпляри с тъмни петънца по цялото тяло. Самеца е сребристо-сив, отстрани с жълтеникав до син блясък. Самката е сиво-зелена.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Континент: Северна Америка
Биотоп: САЩ
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г