Epiplatys dageti monroviae  (Arnoult & Daget, 1965)

Българско наименование:

Снимка на Epiplatys dageti monroviae  (Arnoult & Daget, 1965)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в ручеите и плитките водоеми в тропическите дъждовни гори и басейните на реките от атлантическото крайбрежие на Африка до р. Нил.
Тялото е изтеглено, с щуковидна форма, устата е горна. "D" е отнесен близо до "С".
Хищници, но са миролюбиви с риби със сходен размер, придържат се към горните слоеве на водата, скачащи са, обичат затъмнени места.
Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум, но не с дребни риби. Плаващи и засадени растения, достигащи до повърхността на водата.
Вода: 22-25°С, dH до 15°, рН 6-7,5. Храна: жива, заместители.
Размножаването може да става и в общ аквариум, но за предпочитане е развъден , с плаващи и засадени растения, в които се крие самката от преследването на самеца. Преди слагането на рибите за хвърляне самката и самеца се държат разделени за 1-2 седмици. Вода: 25 -27°С, dH до 10°, рН 6-6,8. За хвърляне се слага двойка или най-добре 1 самец и 2-4 самки. Хвърлянето на хайвера става между растенията, при повърхността на водата. Всеки ден в течение на 2-3 седмици самката хвърля няколко зърна, които заедно с растенията се пренасят в инкубатор, тъй като рибите нападат малките си. Инкубационен период 8-14 денонощия. Малките веднага се хранят -- "жива прах", но не проявяват особена активност, затова е необходима циркулация на водата, която да разпредели храната в аквариума. Малките се сортират по размери, тъй като проявяват канибализъм.

Разпространени са в юго-западната част на Либерия и източната част на Бряг на Слоновата кост. Дължина до 5 см. D 8-11, А 14-17, ll 25-29. Гърба е маслено-кафяв, страните са бронзови със син оттенък и червено-кафяв до черен рисунък, създаван от окантовката на люспите, корема е белезникав. Тялото е пресечено от 5-6 тъмно напречни ивици. Нечифтните плавници са зеленикави до кафяво-зелени с червени точки и щрихи. "D" и "С" отгоре са сини, "А" и "С" в долния си край са с много широк черен кант. Самеца е с червено гърло, долния край на "С" е силно изтеглен и заострен. Самката е оцветена по-бледо, без син оттенък, на гърлото има няколко тъмни линии, тъмните ивици са по ясни.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г