Simpsonichthys constanciae  (Myers, 1942)

Българско наименование:

Мраморен Цинолебиас

Снимка на Simpsonichthys constanciae  (Myers, 1942)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са във временно пресъхващите, неголеми водоеми от източното крайбрежие на Южна Америка, от района на залива Ла-Плата почти до устието на р.Амазонка.
Тялото е изтеглено, при повечето видове с висок гръб. "D" е разположен на задната половина на тялото. "С" е едър. Самеца е по-едър от самката. Типични сезонни риби, които живеят от дъждовния период до сухия период, т.е. около 6 месеца. Хвърления хайвер минава през диапауза и след настъпването на дъждовете от него се излюпват малките, които след 2-3 месеца достигат полова зрялост. Самците са агресивни един към друг, самките при добро хранене винаги са готови за хвърляне.
Рибите се придържат към долния слой на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум с риби със сходен размер или във видов, което е за предпочитане.
Държат се 1 самеца с няколко самки или група риби с преобладаване на самките, но в този случай между самците стават битки и затова са необходими голям брой укрития (растения, корени).
Вода: 20-22°С (при по-висока температура се съкращава живота на рибите), dH до 15° , рН 6-7, ниво до 25 см. Храна: жива (червеи).
За увеличаване на продължителността на живота до 8-12 месеца самката и самеца се държат отделно, слагайки ги само за кратко време в размножителния аквариум.
Размножаването е както в общ, така и в развъден аквариум с обем от 10 л за 1 самец и 2 самки. Грунд -- слой торф, с височина по-голяма от дължината на рибите, тъй като при хвърлянето те се заравят в него. В общия аквариум на грунд от чакъл или пясък се слагат малки съдове с торф и няколко растения, за да може самките да се скрият от самеца. В голям аквариум може да се сложат група риби. Вода: 20-22°С, dH 2-6°, рН 6-6,5.
Хранителния участък се оставя без грунд (може да се огради с камъни).
При добро хранене и периодична смяна на водата рибите може да хвърлят хайвер цял живот. Торфа с хайвера се изважда всеки 2 седмици и се заменя с нов. Слага се в мрежа и се отцежда водата, докато не останат само капки. Торфа с хайвера се съхранява в закрит стъклен, пластмасов съд или найлоново пликче (желателно с дата на слагане) при температура 21-23°С. Продължителността на диапаузата е 1,5-5 месеца.
Торфа през първите 2 седмици се оглежда и се отделят побелелите, загинали зърна, а след това всяка седмица се контролира с помощта на лампа състоянието на ембрионите, едновременно проветрявайки торфа за да не се мухляса. Ако се виждат очите на ембриона като тъмни петна, то торфа се пренася в съд и се залива с мека вода с температура 15-18°С, ниво не повече от 5 см. Личинките се излюпват след 2 денонощия, обикновено след няколко часа. Малките веднага се хранят ("жива прах", нематоди). С ръста на малките се повишава и нивото на водата и след 2-3 денонощия малките се пренасят във по-голям аквариум. В торфа обикновено остава хайвер и той отново се подсушава и процеса се повтаря.

Разпространени са във водоемите в околността на г.Рио-де-Жанейро (Бразилия). Дължина до 5 см. Самец: D 15, А 22, ll 27. Самка: D 14, А 21, ll 27. Тялото е изтеглено, отстрани леко сплеснато. "D" и "А" са изтеглени и остри. Тялото на самеца е кафеникаво с 2 тъмни надлъжни ивици, минаващи от средата на тялото до опашката, останалата част и плавниците са покрити с тъмно-кафяви до черни петна. Страните са със слаб зелено-син блясък. Краищата на "А" и "D" са черни. Самката е кафява с тъмни петна, сред които изпъкват 1-2 заоблени петна по средата на тялото. Инкубационен период 4-6 месеца.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г