Ctenopoma kingsleyae  (Günther, 1896)

Българско наименование:

Ктенопома кингсли

Снимка на Ctenopoma kingsleyae  (Günther, 1896)
Синоними: Tailspot Ctenopoma

Етимология: Ctenopoma: от гръцки kteis, ktenos = гребен + poma, -atos = капак

Семейство: Anabantidae

Разпространение: Ctenopoma kingsleyae е широко разпространена в Мавритания, Сенегал, Гамбия, Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Бряг на слоновата кост, Гана, Того, Бенин, Нигерия, Камерун и Габон.

Хабитат: обитава водоемите в крайбрежните тропически гори


типичен хабитат на Ctenopoma kingsleyae

Максимална стандартна дължина: 25см, с аквариум до 20см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Както и останалите Ctenopoma, Ctenopoma kingsleyae предпочита приглушено осветление. Използвайте слабо осветление или добавете плаващи растения. Необходими са и места за криене като гъсто засадени растения, корени, камъни. Това е активен вид, затова му оставете достатъчно място за плуване. Задължително е аквариума да има капак, защото обича да скача.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 6.0-8.0, твърдост 5-20°H

Продължителност на живота: има информация за риби, живяли в аквариум над 30 години

Храна: Ctenopoma kingsleyae е хищник по природа, но в аквариум не е нужно да я храните с живи рибки. Яде скариди, миди, земни червеи и подобни. Не обича да яде сухи храни, някои екземпляри отказват изобщо да ядат суха храна.

Поведение и съвместимост:  Ctenopoma kingsleyae е една от най-агресивните от рода. Не е подходяща за общ аквариум, всички малки риби ще бъдат изядени. В голям аквариум, с множество места за криене може да се гледа с риби от семейство Mormyrids, Synodontis, както и с Polypterus. Ако не държите на биотопа, може да се гледа и с подходящи по размер миролюбиви цихлиди, големи харацини и лорикарии. Особено са агресивни към себеподобните, затова или гледайте само една риба, или ако успеете да намерите двойка.

Сексуален диморфизъм: При мъжките по краищата на аналната и гръбна перка има жълта окантовка. Самката е с по-заоблен корем и по-едра от мъжкия.


мъжки и женска Ctenopoma kingsleyae


Размножаване: Ctenopoma kingsleyae се размножава трудно в аквариум. Достига полова зрялост на възраст 1.5-2 години.
За развъждане е необходим аквариум с дължина от поне 80см с плаващи растения. Температурата на водата за развъждане 25-29°С, твърдост около 3°, рН около 6.0. По време на размножаването мъжкия става много акресивен и може да повреди плавниците на женската.
Хвърлянето на хайвера става в участък от водата свободен от плаващи растения. Женската хвърля до 1000 зърна, прозрачни на вид, които се издигат към повърхността. Тъй като рибите не се грижат за хайвера и той може да бъде изяден,  необходимо е да се премести в инкубатор. След около 2 дена се излюпват малките, след още 2-4 дена почват да плуват и да се хранят.

Стартова храна
- новоизлюпена артемия.

Желателна е смяна на 2/3 от водата в инкубатора седмично.


Ctenopoma kingsleyae в аквариум


Източници:
http://myaquaclub.ru
www.fishbase.de

Характеристики


Семейство: Anabantidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г