Nosferatu bartoni (Bean 1892)

Българско наименование:

Цихлазома Бартони

Снимка на Nosferatu bartoni (Bean 1892)
Синоними:  Acara bartoni (Bean, 1892), Cichlasoma bartoni (Bean, 1892), Herichthys bartoni (Bean, 1892), Nandopsis bartoni (Bean, 1892)

Етимология: Nosferatu: името се отнася до двойката добре развити извити зъби в горната челюст, присъстващи във всички видове от рода, напомнящи на тези на вампира Nosferatu, bartoni: на името на Barton A. Bean (1860-1947)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Северна Америка: ендемичен вид за горното течение на река Verde и басейна на река Panuco, San Luis Potosi, Мексико.

Хабитат: Nosferatu bartoni обитава същите хабитати като Nosferatu labridens - реки и лагуни.


река Verde - едно от естествените местообитания на Nosferatu labridensNosferatu labridens в естествения си хабитат
- снимка Inaturalist

Максимална стандартна дължина:
25см, в аквариум до 15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 100 х 40, 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждането на Nosferatu bartoni е необходим аквариум с обем от 150 литра. За една двойка риби е необходима територия от примерно 30 см2. Рибите постоянно ровят субстрата, като изравят заедно с корените растенията, затова или използвайте само плаващи растения или такива с мощна коренова система, засадени в саксийки или затиснати с камъни.

На дъното на аквариума трябва да има голямо количество укрития от камъни, желателно е да разделите териториите на отделните риби с по високи камъни, може да сложите и големи корени или глинени саксийки. За да могат да се образуват здрави двойки е необходимо да пуснете в аквариума група от млади риби, от които по естествен път да се формират двойки. След като видите, че са се формирали двойки, излишните риби трябва да бъдат извадени.

Параметри на водата: температура 24 - 28°С, pH 7.0 - 8.0, твърдост dH 10-19°

Храна: В природата Nosferatu bartoni се храни с малки риби, водни насекоми, водорасли и безгръбначни. В аквариум приема всякакви храни - живи, замразени, растителни, сухи. Трябва да знаете, че рибите са ненаситни и трябва да им дозирате храната.

Поведение и съвместимост: Nosferatu bartoni е териториална риба. Двойките се формират в млада възраст и се запазват цял живот. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са значително по-едри от женските. При женските се вижда яйцеполагало, а при мъжките семепровод. Женските са сребисто-бели, през размножителният период стават изцяло черни, а мъжките жълто-кафяви.

Размножаване: Nosferatu bartoni достига полова зрялост на възраст от 11 - 12 месеца. Тогава женските са с дължина около 7см, мъжките до 10см.

Хвърлянето на хайвер може да става както в общ, така и в развъден аквариум с обем не по-малко от 80 литра. В него трябва да има големи камъни или глинени саксийки, сложени настрани, растения с широки листа.

За стимулиране на размножаването се  повишава  постепенно температурата на водата до 29-30°С, твърдостта до 15-30°, а също се правят чести смени на водата - два пъти в седмицата.

Женската хвърля около 300 - 450 хайверни зърна на голям камък, широко листо или в глинена саксийка. Инкубационният период е 2 - 3 дена.
Родителите пренасят личинките в неголеми ямки, изкопани около мястото на хвърляне, където малките се развиват около 3 - 5 дена, след което започват да плуват и да търсят храна. Възрастните непрекъснато наблюдават и пазят хайвера и малките от другите риби.


мъжки и женска Nosferatu labridens с хайвер


Стартова храна - инфузории, науплии на артемия, циклопс.


мъжки и женска Nosferatu labridens с малки

Продължителността на живота на Nosferatu bartoni е около 15-17 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Биотоп: Мексико
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г