Cichlasoma portalegrense  (Hensel, 1870)

Българско наименование:

Цихлазома Портo Алегри

Снимка на Cichlasoma portalegrense  (Hensel, 1870)
Синоними:  Acara portalegrensis (Hensel, 1870), Aequidens portalegrensis (Hensel, 1870), Cichlasoma portalegrensis (Hensel, 1870), Cleithracara portalagrensis (Hensel, 1870)

Етимология: Cichlasoma: от гръцки kichle = зеленушка + soma = тяло, portalegrense: –ensis, суфикс показващ място, Porto Alegre, Бразилия, където е открита първо

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Cichlasoma portalegrense е разпространена в Южна Америка - Бразилия и Парагвай. Обитава басейна на река Жакуи́, както и езерото Патус — най-голямото в Бразилия

Хабитат: Cichlasoma portalegrense предпочита места с плитка и спокойна вода


река Pilcomayo - едно от естествените местообитания на Cichlasoma portalegrenseCichlasoma portalegrense в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
Възрастните риби достигат дължина 15 – 20см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Cichlasoma portalegrense ви е необходим аквариум с обем поне 100 литра, с пясъчен или чакълест субстрат, различни укрития, камъни. Може да сложите плаващи и водни растения засадени в керамични саксийки, в противен случай рибите ще ги изровят от субстрата.

Необходимо е да се осигури високо качество на водата, седмична подмяна на 15 – 20% от обема с чиста, филтрация с висока производителност.

Параметри на водата: температура 22 – 26°C, pH 6.0 – 7.0, твърдост 1–10 dGH

Храна: Cichlasoma portalegrense се отнася към плодоядните видове, но в аквариум приема всякакви храни - сухи, замразени и живи като хирономус, дъждовни червеи, артемия. Трябва да им давате и растителна храна като спирулина, парчета краставица, листа на салата, зеле.

Поведение и съвместимост: Cichlasoma portalegrense е мирна и спокойна риба, с изключение на размножителния период, когато мъжките гонят рибите, които се доближават до хайвера. Може да се отглежда с други южноамерикански цихлиди с подобен размер.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и имат заострени гръбен и анален плавници.


Мъжки и женска Cichlasoma portalegrense

Размножаване:
При благоприятни условия размножаването на Cichlasoma portalegrense не е трудно. Мъжкият избира участък от дъното на аквариума - бъдещото място за хвърляне на хайвер, където кани женската.
Хайверът се хвърля на произволна повърхност, например плосък камък, а ако няма в изкопаната ямка. Ако хвърлят хайвера в ямката, част от него няма да бъде оплодена, защото ще попадне между частици от субстрата.


Cichlasoma portalegrense с хайвер


Инкубационният период е около 4 дена. В първите дни малките са с яйцеобразна форма и са сиво-кафяви. С израстването им се появяват и основните цветове.
Родителите се грижат за потомството няколко седмици. В случай на опастност им дават знак, и те се крият в ямката.


Cichlasoma portalegrense с малки


Продължителността на живота на Cichlasoma portalegrense е около 6 години.

Източници:
aqvium.ru
www.ekzotika.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г