Bujurquina vittata  (Heckel, 1840)

Българско наименование:

Акара парагвайска

Снимка на Bujurquina vittata  (Heckel, 1840)
Синоними:  Acara paraguayensis (Eigenmann & Kennedy, 1903), Acara vittatus (Heckel, 1840), Aequidens paraguayensis (Eigenmann & Kennedy, 1903), Aequidens vittatus (Heckel, 1840), Astronotus vittatus (Heckel, 1840), Bujurquina paraguayensis (Eigenmann & Kennedy, 1903)

Етимология: Bujurquina: от местното перуанско име за тези цихлиди "bujurqui" или "bufurque", vittata - на ивици

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Bujurquina vittata e разпространена в Южна Америка - басейна на река Парагвай и средното течение на река Парана.

Хабитат: Bujurquina vittata предпочита прозрачни води с умерено течение, множество камъни и чакълест субстрат.


река Pilcomayo - едно от естествените местообитания на Bujurquina vittataBujurquina vittata в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
до 12 см, обикновено 8 - 10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 40см, 100л е достатъчен за група риби

Условия за отглеждане: За оптглеждане на група от 6 риби ви е необходим аквариум с обем 100 литра. Дребнолистните и нежни растения със слаба коренова система няма да оцелеят - рибите ровят субстрата и ги късат. За оформление може да използвате едри плоски камъни, корени, керамични саксийки. Ако искате да използвате и растения, те трябва да са твърдолистни с развита коренова система, като Ехинодорус и Анубиас.
За субстрат е най-добре да използвате чакъл. Рибите обичат чиста вода, затова е необходима добра филтрация и седмична смяна на 25% от обема на водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 24-28 °С, рН 6.5-8.0, твърдост 5-15°

Храна: В дивата природа Bujurquina vittata е микрохищник и затова предпочита жива храна - коретра, тубифекс, дафния. За да изглежда добре и с ярки цветове се нуждае от храни богати на каротин, циклопс.

Поведение и съвместимост: Bujurquina vittata е спокойна и миролюбива риба, става агресивна през размножителния период или ако се отглежда в малък по обем аквариум. Може да се гледа зaедно с много едри и средни по размер цихлиди, сомове, едри барбуси.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, краищата на гръбния и аналния плавници са издължени.


мъжки и женска Bujurquina vittata  в аквариум


Размножаване:
Bujurquina vittata става половозряла на възраст от 1 година. Развъждането може да става както в общия, така и в развъден аквариум с обем от поне 80 литра. За места за хвърляне на хайвера се използват големи плоски камъни, керамични саксийки или широките листа на растение.


Двойка Bujurquina vittata се подготвя за хвърляне на хайвер

Оптимални параметри на водата за развъждане:
температура 25-28 °С, рН 5.5 - 6.0, твърдост dH 5-12°.

За стимулиране на размножаването се сменя голямо количество вода (до 50%) със свежа и се повишава температурата с 2-3° C. По време на размножаването рибите стават агресивни и яростно защитават своята територия.
Женската хвърля до 300 хайверни зърна. След около 24 часа тя взима всичкия хайвер в устата си, където го инкубира до появяването на малките.
За да може да се храни през това време, родителите си предават хайвера един на друг. След около 8-10 дена, понякога и по-малко първите малки излизат от устата на родителите си, но при най-малката опастност се връщат обратно.

Първоначално може да ги храните с инфузории и циклопс, малко по-късно с артемия.

Продължителността на живота на Bujurquina vittata е около 10 години.

Източници:
myaquaclub.ru
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г