Astatotilapia burtoni  (Günther, 1894)

Българско наименование:

Астатотилапия Бертони

Снимка на Astatotilapia burtoni  (Günther, 1894)

Семейство цихлиди (Cichlidae).

Разпространени са в област от северната част на Африка до горното течение на р. Нил, ез. Киву и Танганика. Обитават артезианските кладенци на пустинята, които са съединени помежду си с водни системи.

Дължина до 15 см, в аквариум по-малко. D XIV-XV/9-11, А 111/8-9, ll 28-31. Тялото е мощно, изтеглено по дължина, отстрани малко сплеснато. Главата е остра. "D" е дълъг. Окраската е различна за различните райони на местообитание. Основния цвят на самеца е сиво- до червено-жълт, може да бъде и кафяв, отстрани със сини, зелени или виолетови отблясъци. През очите минава черна вертикална ивица. Отстрани в зависимост от условията на средата и състоянието на рибата се появяват надлъжни и напречни ивици с различна наситеност. "D" е син или оранжев с червени петна и червено по края. На "А" има 4-10 светло-жълто хайверовидни петна с черно по края. "С" е със същата окраска, както и "D", но по-бледа и със сини точки. Самката е оцветена значително по-слабо, най-често е сребриста до синьо-сива, понякога с 7-9 напречни ивици. Хайверовидните петна на аналния плавник са много малки. Самецът е по-голям от самката, "D" при него е изтеглен и заострен, а при самката е закръглен.

Рибите могат да се отглеждат в общ аквариум с риби със сходни размери. Обезателно трябва да има укрития за самката, в които да не може да проникне самеца, тъй като с изключение на размножителния период той е агресивен. Може да се използват мощни растения с добре развита коренна система . На всеки самец трябва да има не по-малко от 3 самки (по-добре е да има само един самец).

Вода: 24-28°С, dH 8-20°, рН 6-8. (Информациите за стойността на рН са различни, едните казват, че рН е по-малко от 7, другите -- по-вече от 7. Очевидно, това зависи от местообитанието на рибите. Р. Волф (АТ 2/85) събщава за отглеждане и развъждане във вода 26°С, dH 2°, рН 6. Храна: жива, заместители.

Хвърлянето на хайвера става както в общ, така и в развъден аквариум с грунд, плоски камъни и укрития. Хайвера се хвърля на плосък камък или в дупка, която се прави от самеца. Самката инкубира хайвера в устата си, криейки се в укрития от самеца. Инкубационен период 2-3 седмици. Стартова храна: науплии на артемия, дребен циклопс.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.03.2021 г