Astatotilapia burtoni  (Günther, 1894)

Българско наименование:

Астатотилапия Бертони

Снимка на Astatotilapia burtoni  (Günther, 1894)
Синоними: Chromis burtoni, (Gunther, 1894), Tilapia burtoni (Boulenger, 1898), Haplochromis desfontainesii (Boulenger, 1915), Haplochromis burtoni (Regan, 1920), Astatotilapia burtoni (Regan, 1922), Tilapia nadinae (Borodin, 1931)

Етимология: Astatotilapia: от гръцки astato = нестабилен + местен африкански език thiape = риба, burtoni - наречена е на R. Burton, военен офицер и географ, който е търсил извора на р.Нил. Открива крайбрежието на езерото Танганика и решава, че това е изворът на реката. Заливът заедно с остров Ubwari също е наречен на негово име.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Astatotilapia burtoni е разпространена по крайбрежието на езерото от Ujiji до Kigoma.

Хабитат: Astatotilapia burtoni е една от няколкото цихлиди, които не се явяват ендемични за езерото Танганика и се срещат в съседните езера и реки. Обикновено обитават малки заливи с пясъчно дъно. Срещат се и в реките на дълбочина от 0.5 метра.


езерото Танганика - едно от естествените местообитания на Astatotilapia burtoni


Максимална стандартна дължина:
мъжки 15см, женска 7см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150-200 литра

Условия за отглеждане: Едно семейство Astatotilapia burtoni (на един мъжки 3-4 женски) може да се отглежда и в общ аквариум, с дължина поне 80см, със сходни по размер риби, но най-добре е да се отглежда във видов аквариум. Мъжкият рови субстрата, затова той не трябва да бъде много едър и да е без остри краища. Може да сложите растения с мощна коренова система, а също така плоски камъни, корени и да направите различни укрития. Укритията трябва да са такива, че в тях да не може да влезе мъжкия, който през периода на размножаване е много агресивен към женските.

Задължителна е седмична подмяна на 25% от обема на водата, а също така добра филтрация, защото ровейки субстрата, мъжкия повдига боклуци от дъното.

Параметри на водата: За отглеждане на Astatotilapia burtoni се препоръчва вода с рН от 7.5 - 9.0. За стабилизиране на рН често се използват черупки от ракообразни и мрамор. Твърдост GH 15-30, КН 5-15, температура 24 - 28° С.

Храна: В природата Astatotilapia burtoni се храни с малки рибки, личинки на насекоми, водорасли, частички от водна растителност. В аквариум яде живи и замразени храни като дафния, циклопс, както и сухи храни под формата на гранули.

Поведение и съвместимост: Astatotilapia burtoni може да се отглежда заедно с Lobochilotes labiatus, Ctenochromis horeii, Gnatochromis prefferi. Отглеждането на няколко мъжки в един аквариум не се препоръчва.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени и имат големи, с формата на хайвер петна на аналния плавник. Женските са бледи и почти нямат петна.


доминиращ мъжки Astatotilapia burtoniженска Astatotilapia burtoni


Размножаване:
Astatotilapia burtoni достига полова зрялост на възраст от една година.

Мъжкият почиства плосък камък и изравя в субстрата ямка, а след това почва да търси женска готова за размножаване. Такава женска има закръглен корем и не се крие от мъжкия.
Женската хвърля хайвера и го слага в устата си. Мъжкият показва на женската аналният си плавник с петна, които приличат на хайвер и тя, опитвайки се да ги сложи в устата си, събира млекото на мъжкия, като по този начин ги опложда.
След края на хвърлянето женската се скрива в укритие и не се храни, мъжкия се подготвя за размножаване с друга женска.
Малките напускат устата на женската след 2-3 седмици, но в случай на опастност или през нощта продължават да се крият в устата й още седмица.

Стартова храна - новоизлюпена артемия, циклопс.

Източници:
www.cichlids.ru
tanganyika.ru
www.african-cichlid.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.06.2024 г