Anomalochromis thomasi  (Boulenger, 1915)

Българско наименование:

Снимка на Anomalochromis thomasi  (Boulenger, 1915)
Синоними: Pelmatochromis thomasi, African Butterfly Cichlid

Етимология: Anomalochromis: от гръцки anomalos = неправилен, chromis = морска риба без определение

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Африка: крайбрежните реки в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.

Хабитат: Anomalochromis thomasi обитава горски потоци, характерни с множество висящи и потопени клони във водата. Водата е често с цвят на чай, наситена с танини от разлагащи се органични вещества. Предпочита плитки и кални води, с температури до 30°C през сухия сезон. Когато е уплашена, рибата може да се зарови в калта на до 30см дълбочина.


река Taia - едно от естесвените местообитания на Anomalochromis thomasi

Максимална стандартна дължина:
70 – 80 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа от 80 x 30 см, 100 литра

Условия за отглеждане: Аквариумът трябва да има множество плоски камъни, които служат и като място за хвърляне на хайвера и осигуряват множество места за криене. Могат да се използват керамични саксийки, корени и парчета дърво. Растенията не са особено важни, но рибите ще се радват на допълнителни места за криене. Този вид е особено подходящ за аквариум с растения, защото не копае субстрата.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Anomalochromis thomasi приема всякакви храни - качествени пелети за цихлиди, замразена и жива храна.

Поведение и съвместимост: Anomalochromis thomasi е много миролюбива за цихлида, но е териториална като хвърля хайвер. Не е добре да я отглеждате с много буйни риби, защото е срамежлива и ще гладува. Подходящи за гледане с нея са дребни харацини, други дребни африкански цихлиди, Corydoras. Най-добре е да се гледа група от няколко риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските, и имат по бледи черни петна. Женските са забележимо по-закръглени когато са пълни с хайвер.


мъжки Anomalochromis thomasi
 


женска Anomalochromis thomasi 

Размножаване: Anomalochromis thomasi се размножава лесно. Една двойка може да развъжда в аквариум от 50 литра. За разлика от повечето дребни западноафрикански цихлиди, Anomalochromis thomasi не е претенциозна към параметрите на водата и се размножава както в кисела, така и в леко алкална вода. Достатъчна е филтрация с обикновен филтър с гъба. Осигурете достатъчно плоски камъни и широколистни растения като Echinodorus, за да служат за места за хвърляне.

Както и при повечето цихлиди, най-добрият начин да имате съвместима двойка е като купите група от поне 6 млади риби, които по естествен път да образуват двойки.  Хранете с качествена замразена и жива храна.


мъжки Anomalochromis thomasi  пазещ хайвера

Когато е готова за размножаване, женската почиства няколко потенциални места върху плоски камъни или широки листа в територията на мъжкия. По-късно мъжкият се присъединява към нея, почиствайки едно единствено место.
Женската хвърля порция хайвер, отдръпва се, оставяйки место на мъжкия да го оплоди. По-този начин могат да се оплодят до 500 хайверени зърна. Те се излюпват за около 48 часа, като през това време мъжкия ги пази. Понякога си сменят ролите. През този период рибите изкопават и яма в субстрата.


мъжки Anomalochromis thomasi  охранява малките

След като хайвера се е излюпил, рибите го преместват в тази яма. Малките проплуват след 72 часа и са им необходими още 12 часа, за да изразходват жълтъчните си торбички.
След този момент може да се хранят с микрочервеи и новоизлюпена артемия. Малките растат сравнително бавно. 
Родителите се грижат за малките още около месец, преди да се размножават отново.

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.10.2023 г