Река Каньо Кристалес, Колумбия

Автор:aileen_queenРека Caño Cristales в Колумбия - една невероятно красива река, за съжаление без риби. Случайно попаднах на снимка в нета и попрочетох няколко статии, слагам и снимки. Защото си заслужава да се види.

Реката се намира на юг от планининската верига Macarenia (в територията на парка Serranía de la Macarena), която е на възраст 1.2 милиона години, едни от най-старите скали на Земята, като основния дял е на една от най-твърдите скали - кварцит. Дълга е около 100 км, но ширината ѝ е малка - около 20 метра. За първи път изследователя Андреас Хуртадо показва реката на света през 1980г., но поради бунтовническа дейност в района, военните забраняват достъпа до нея чак до 2009 година. Въпреки че вече е отворена за посещения, до реката се стига трудно (два самолета, малко яздене на магаре и много ходене :-) ) и чуждестранните туристи са изключително малко.

Местните я наричат Реката с петте цвята, Реката към Рая и Течната дъга. В този вид може да се види от юни до ноември, когато развитието на алгите и растенията я превръщат в най-красивата река на света. През зимата и пролетта е забранено посещаването на парка, в който се намира реката. Също така на туристите им е забранено да си правят пикници или да нощуват там.

Почвите в района са изключително бедни на хранителни вещества. Много често загиват дървета, а колонии от гъби "се грижат" за разграждането на дънерите им. Всички обитатели в района са изключително приспособени към почти пълната липса на хранителни вещества и много от тях не се срещат никъде другаде.

В района има 420 вида птици, 43 вида влечуги, 10 вида земноводни и 8 вида примати.

Последните проучвания показват, че водата в реката е толкова чиста, че е почти дестилирана. Не са открити минерали или соли в кристалната вода, тя не е подходяща за пиене и няма никаква риба. Тъй като във водата от планинските потоци няма никаква тиня, реално в реката от никъде не постъпват хранителни вещества и практически рибата няма какво да яде.

Реката има няколко водопади и бързеи. Течението довлякло твърди камъни, въртейки ги в дадена яма, постепенно я разширява, формирайки тъй наречениете образувания - "големи чайници".

В реката се развиват различни видове алги и растението ендемит за тази река -  Macarenia clavígera (Podostemaceae), тя може да бъде лилава, червена, розова или зелена, в зависимост от осветеността ѝ. Покрива голяма част от речното легло, дори и в участъците където водата тече бързо, клавигерата покрива скалите като килим. Останалите цветове в реката са заслуга на пясъка, камъните, алгите и водата - жълто, черно, зелено и синьо.

Enjoy!

Връзка към статията във форума - тук