• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.08.2021 02:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Река Каньо Кристалес, Колумбия

Започната от aileen_queen, 04.05.2015 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aileen_queen

Чудех се къде да я сложа тая тема, ако модератора мисли, че не е за тук, моля да я премести.  (wasntme)

Река Caño Cristales в Колумбия - една невероятно красива река, за съжаление без риби. Случайно попаднах на снимка в нета и попрочетох няколко статии, слагам и снимки. Защото си заслужава да се види.
Реката се намира на юг от планининската верига Macarenia (в територията на парка Serranía de la Macarena), която е на възраст 1.2 милиона години, едни от най-старите скали на Земята, като основния дял е на една от най-твърдите скали - кварцит. Дълга е около 100 км, но ширината ѝ е малка - около 20 метра. За първи път изследователя Андреас Хуртадо показва реката на света през 1980г., но поради бунтовническа дейност в района, военните забраняват достъпа до нея чак до 2009 година. Въпреки че вече е отворена за посещения, до реката се стига трудно (два самолета, малко яздене на магаре и много ходене :-) ) и чуждестранните туристи са изключително малко.
Местните я наричат Реката с петте цвята, Реката към Рая и Течната дъга. В този вид може да се види от юни до ноември, когато развитието на алгите и растенията я превръщат в най-красивата река на света. През зимата и пролетта е забранено посещаването на парка, в който се намира реката. Също така на туристите им е забранено да си правят пикници или да нощуват там.
Почвите в района са изключително бедни на хранителни вещества. Много често загиват дървета, а колонии от гъби "се грижат" за разграждането на дънерите им. Всички обитатели в района са изключително приспособени към почти пълната липса на хранителни вещества и много от тях не се срещат никъде другаде.
В района има 420 вида птици, 43 вида влечуги, 10 вида земноводни и 8 вида примати.
Последните проучвания показват, че водата в реката е толкова чиста, че е почти дестилирана. Не са открити минерали или соли в кристалната вода, тя не е подходяща за пиене и няма никаква риба. Тъй като във водата от планинските потоци няма никаква тиня, реално в реката от никъде не постъпват хранителни вещества и практически рибата няма какво да яде.
Реката има няколко водопади и бързеи. Течението довлякло твърди камъни, въртейки ги в дадена яма, постепенно я разширява, формирайки тъй наречениете образувания - "големи чайници".

В реката се развиват различни видове алги и растението ендемит за тази река -  Macarenia clavígera (Podostemaceae), тя може да бъде лилава, червена, розова или зелена, в зависимост от осветеността ѝ. Покрива голяма част от речното легло, дори и в участъците където водата тече бързо, клавигерата покрива скалите като килим. Останалите цветове в реката са заслуга на пясъка, камъните, алгите и водата - жълто, черно, зелено и синьо.
Enjoy!
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi

niky

Много интересна статия, благодаря. Никога не бях чувал за тази река.
Може би трябва да я преместя в статии, тук в Лафче ще потъне бързо бързо :-)

karadaliev

Много интересна статия и направо невероятни снимки. Беше ми интересно да прочета повече за това толкова екзотично и трудно-достъпно място.

tetra

Направо шокиращо! Като извънземна действителност. Може би така са изглеждали първите реки на земята? И щом като няма никакви хранителни вещества зоопланктона не може да се развие, а той е главната хранителна верига във всички водоеми. Тези растения или животни са първичните, които са се заселили някога в реките на земята, за да създадат условия за появяването на по висши, от научна гледна точка това е феноменално за изследвания и проучвания.  *privet*

_Kirilov

Нереално направо  *BRAVO*
Браво на колежката  @}->--

pernicanceto01


aileen_queen

- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi

Асен Евгениев

Цитат на: aileen_queen - 22.01.2016 21:09
Ето и видео от реката:


На видеото се виждат рибки.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

aileen_queen

Ха, че си наблюдателен! Вярно има един кадър с едно рибе!
Значи все пак не е чак толкова "необитаема" тази река... :)
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi

Асен Евгениев

Цитат на: aileen_queen - 04.05.2015 14:02
  Тъй като във водата от планинските потоци няма никаква тиня, реално в реката от никъде не постъпват хранителни вещества и практически рибата няма какво да яде.
Има например насекоми, част от които в даден момент неизбежно се приводняват. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

SMF spam blocked by CleanTalk