Agamyxis albomaculatus  (Peters, 1877)

Българско наименование:

Белопетнист Агамиксис

Снимка на Agamyxis albomaculatus  (Peters, 1877)

Семейство бронирани сомове (Doradidae).

Синоним: Agamyxis pectinifrons.

Обитава басейна на р. Амазонка (Бразилия, Перу). Населява обрасли с ейхорния брегове и плитчините, изпълнени с корени и паднали дървета.

Достига до дължина 16см, в аквариума не повече от 10см. Тялото и плавниците са с кафяво-черен цвят, покрити с овални жълти петна, които се трансформират в два реда успоредни ивици на "С". При младите екземпляри петната са блестящо бели. На мустаците тъмните и светли ивици се редуват. Самеца е по-строен, самката има голям безформен корем. Рибите са мирни дънни жители, денем стоят в укрития, с настъпването на вечерта започват да претърсват дъното в търсене на храна. Може да се отглеждат в общи аквариуми, които трябва да имат укрития (пещери, корени, растения и т.н.).

Температура на водата: 25-30°C, dН до 25°, рН 6-7,5. Храна: жива, растителна, заместители - хранят се от дъното.

Съществува информация за развъждане с помощта на инжекции с гонадотропен хормон (за състава и дозата няма информация). Вода 25°C, dH 8°, КН 1,4°, рН 6,7. Самката изхвърля 1000 хайверни зърна, но независимо от използването на метиленово синьо оцеляват само 80 личинки. Инкубационен период -- 40 ч. След две денонощия малките проплуват и се захранват. Х.Франке е стимулирал хвърляне на хайвер чрез инжекция в гръбния мускул на суспензия на хипофиза в разтвор на NaCl, по 0.2ml на всяка риба.

Развъдния аквариум е с размери 70х35х35, без грунд, в средата е закрепен стрък Bolbitis heudeloti. Нощем аквариум е осветяван от лампа с нажежаема жичка 25W. Вода: 27°С, dH 31° и рН 7.5. Инжекцията е сложена в 16.00, през ноща е започнало хвърлянето на хайвера.. От 15-20 хиляди зърна с помощта на стъклена тръба са пренесени в инкубатор 800 броя, останалите до сутринта са били покрити с гъбички. След две денонощия се излюпват само две личинки. Останалите били нормално развити, но не могли да пробият обвивката. За тяхното освобождаване, всяка зърно било поставено на стъклена, осветена от долу пластинка и с помощта на игла били освободени 200 личинки. След две денонощия малките проплуват. Стартова храна: нарязан тубифекс, прецеден през ситна цедка.

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка