Ludwigia repens (Forst, 1771)

Българско наименование:

Червена лудвигия

Снимка на Ludwigia repens (Forst,  1771)

снимка: Марина Пенева

Семейство: Onagraceae

Разпространение: Северна Америка

Изисквания за CO2: не е задължително

Светлина: средно силна - силна

Температура: 20 - 28 °C

Твърдост на водата: мека - твърда

pH: 6.5 - 7.5

Височина: 20 - 40 см

Ширина: 2 - 5 см

Разположение в аквариума: заден план

Скорост на рaстеж: бърза

Изисквания: лесни

Трудност: лесно

Тип растение: стеблено


Описание
: Ludwigia repens произлиза от Северна Америка, където е много разпространенa. Естествените и местообитания са бреговете на езера и бавно течащи реки. Среща се както в надводна, така и в подводна форма.

Ludwigia repens в едно от естествените и местообитания

Ludwigia repens е най-лесният за отглеждане от всички видове Лудвигия и поради тази причина е една от най-срещаните в аквариум. Понася лесно промени в параметрите на водата, може да се отглежда успешно в аквариуми без СО2,  допълнително торене и при средно силно осветление. За да се насърчи червеното оцветяване на листата, трябва да бъде добре осветено, да не е засенчвано от други растения. Нитратите да са ~ 5 ppm, a фосфатите около 1.5-2 ppm, допълнителното добавяне на микро елементи също подпомага подобряването на червения цвят. Обича по-богат на хранителни вещества грунд, има дълбока добре развита коренова система, често пуска корени и от междувъзлията на листата.
Размножава се чрез отрязване на резници и присаждането им в грунда, пуска множество странични издънки по стеблото и при добри условия расте като храст.

Приложение в акваскейпа: Поради височината си, която понякога надвишава 40 см, Ludwigia repens намира своето място в задния план на аквариума. При много големи аквариуми е възможно да се сложи и на среден план в комбинация с растения, които имат зелени листа. Заради червеният цвят, често се разполага във фокусната точка на акваскейпа и служи за нейното подчертаване и привличане на погледа именно там.  


снимка: danakin, http://www.aquaticplantcentral.com

Споделен опит при отглеждането: danielm и terier4o

Растението наистина е много лесно и доста толерантно към параметрите на водата и осветлението. Първата снимка е на Ludwigia repens, отглеждана в аквариум със слабо осветление, добавяне на минимални количества микро елементи и без СО2. При такива условия се развива сравнително добре, но по-бавно в сравнение с аквариум със силно осветление. Реагира бързо на много ниски нива на нитрати и фосфати. Листата разположени в долния край на стеблото падат, тези в средната част остават зелени или жълти. Моите наблюдения са, че лесно понася кастрене и преместване. Прехода от надводна към подводна форма също е лек и бърз. В аквариуми със слабо осветление, не е добре да бъде поставено в ъглите, защото там светлината е по-слаба и Ludwigia repens не се чувства добре.  Ако се погрижите растението да не бъде засенчвано, с една нормална поддръжка на аквариума, без допълнително торене и подаване на СО2, ще имате успех с отглеждането му.

Събиране на информация и превод: terier4o

Източници :
http://www.aquaticplantcentral.com
http://www.plantedtank.net
http://www.tropicalfishkeeping.com

Характеристики


Семейство: Onagraceae
Континент: Северна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Среден, заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г