Ludwigia palustris ((L.) Elliott, 1817)

Българско наименование:

Блатна лудвигия

Снимка на Ludwigia palustris ((L.) Elliott,  1817)

снимка: http://aqua-plant.com.ua

Синоним: Water Primrose

Семейство: Onagraceae

Разпространение: Северна Америка

Изисквания за CO2: препоръчително е

Светлина: силна

Температура: 18 - 28 °C

Твърдост на водата: мека – твърда

pH: 6.5 - 7.5

Височина: 40 - 80 см

Ширина: 5 - 10 см

Разположение в аквариума: заден план

Скорост на рaстеж: бърза

Изисквания: средни

Трудност: средна

Тип растение: стеблено

Описание: Ludwigia palustris произлиза от Северна Америка. Може да бъде видяно в южните части на щата Мисури, близо до плитки, бавно течащи райони и заблатени области. В последствие растението е разпространено и аклиматизирано на всички континенти с изключение на Австралия.

Ludwigia palustris в едно от естествените и местообитания

Листата на растението са с овална или яйцевидна форма, като само тези които са най-близо до светлината са с характерния ярко червен за нея цвят. Листата, които са по слабо осветени са с бледо розов или зелен цвят в зависимост от количеството светлина, която достига до тях. Това е сравнително лесно за отглеждане растение подходящо за начинаещи акваристи. Възможно е успешно да се развива без  допълнително торене и СО2, но осигуряването им значително ще подобри растежа и външния му вид. 
Най-важното условие за да покаже цялата си красота е силното осветление. Височина: 40-80 см. 
Размножава се чрез отрязване на горната част на растението и присаждането му в грунда и чрез отрязването на страничните "клонки", които поникват по него. Изглежда най-добре, когато е засадено в група от поне 5-6 броя. Ако се полагат системни грижи и му се осигурят нужните условия, не след дълго Ludwigia palustris ще се оформи като красив храст.

Приложение в акваскейпа:  Ludwigia palustris намира своето приложение на заден план  в аквариума, поради червеникавият си цвят и овална форма на листата често се използва като фокусна точка. За да се засили ефектът, може да бъде комбинирано с растения, които имат по-фини и тънки листа със светло зелен и тъмно зелен цвят. Така контрастът ще е силен и  Ludwigia palustris ще се откроява по-ясно на фона на заобикалящите го растения.

 
Споделен опит в отглеждането:  Много лесно за отглеждане растение!  Беше едно от първите растения, които имах в аквариума си . Първоначално  се развиваше с добри темпове и имаше бледо червени  листа, като само най-горните няколко листа бяха наистина червени. След като започнах да добавям СО2 и да торя, буквално за няколко седмици Ludwigia palustris се промени, листата станаха по-големи и червени, растежа също се ускори.  След около месец  постоянно кастрене и пресаждане, вече имах много добре изглеждащ храст Ludwigia palustris, с красиви и здрави листа. Моите впечатления са, че обича нитрати и фосфати, не търпи засенчване  и обича силна светлина.

Събиране на информация и споделен опит: terier4o

Източници :
http://www.aqua-fish.net
http://www.aquascapingworld.com
http://www.aquaticplantcentral.com

Характеристики


Семейство: Onagraceae
Континент: Космополит
Биотоп: Космополит
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г