Hygrophila salicifolia (Vahl Nees, 1832)

Българско наименование:

Иглолистна хигрофила

Снимка на Hygrophila salicifolia (Vahl Nees, 1832)

Семейство: Acanthaceae

Разпространение: Aвстралия и Азия, Малайзия, Бурма, Индиа, Шри Ланка

Изисквания за CO2: Препоръчва се

Светлина: силна

Температура: 22 - 26 °C

Твърдост на водата: 4 - 16GH

pH: 6.0 - 7.5

Височина: 20 - 40 см

Ширина: 10 - 25 см

Разположение в аквариума: среден, заден план

Скорост на рaстеж: средна

Изисквания: средни

Трудност: лесна

Тип растение: стеблено


Описание:
Hygrophila salicifolia е водно разстение, растящо в континенталната част на Юго-Източна Азия - Китай, Индия, Индонезия. Отнася се към дългостеблените растения. Стеблото му е твърдо, листатa му са дълги, тесни, светло-зелени, срещуположно разположени, краищата им са ситноназъбени или гладки, централната жилка е сребриста, силно изразена. Дължината на листата е от 12 - 20см, ширината 0.5 - 2см. Височината на растението достига до 40см.

Hygrophila salicifolia в едно от естествените и местообитания

За отглеждането на Hygrophila salicifolia е необходим аквариум с температура на водата 22- 26°C, препоръчителна твърдост 4 - 16dH, pH 6.0 - 7.5. Осветлението трябва да е силно, с обща продължителност на деня от 10 - 12 часа.
Hygrophila salicifolia влияе благоприятно на аквариума, палудариума или изкуственият водоем, тъй като добре очиства водата, активно поглъщайки нитрати. Размножава се чрез отрязване на стеблото. От основното стебло се отделят издънките, имащи не по-малко от 6 листенца и се засаждат в грунда. Препоръчва се засаждането в група от 5-6 растения, на заден план или покрай страничните стъкла.
За да расте добре, Hygrophila salicifolia предпочита хранителен грунд, основата на когото се състои от едрозърнист пясък. При торене листата стават по-ярки, увеличава се темпа на растеж. Необходима е регулярна смяна на водата.

Приложение в аквариума: Благодарение на своите декоративни качества, Hygrophila salicifolia се използва често, засадаена на заден план или покрай страничните стъкла.

Hygrophila salicifolia в аквариумХарактеристики


Семейство: Acanthaceae
Континент: Космополит
Биотоп: Космополит
Трудност: С определени изисквания
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.04.2024 г