Caloglossa beccarii (de Toni, 1900)

Българско наименование:

Снимка на Caloglossa beccarii (de Toni,  1900)

Caloglossa beccarii (de Toni,  1900)

превод и информация: petko

Синоним: Red algae
Семейство: Delesseriaceae
Род: Caloglossa

Изисквания за CO2: не е задължително
Светлина: много слаба -  силна
Температура: 18-30 °C
Твърдост на водата: мека - твърда
pH: 6-8
Скорост на рaстеж: от бавен до среден 
Трудност: лесно

Caloglossa cf. beccarii  е един рядък гост в аквариумното хоби и има много малко информация за него. Наричано e още червено водорасло. Като цяло това е морско водорасло, но се среща в бракична и сладка вода.
Името му произлиза от гръцките Calos: красив и Glossa: език.

Цветът му може да варира от червено-кафяв до черен, повече зависи с каква лампа се осветява. В морска или бракична вода цвета му е светлосив до бял.

Отглеждането на Caloglossa beccarii не е трудно. Расте много добре както в мека, така и в  твърда вода. Може да се отглежда при много малко светлина без СО2 и торене, но при наличието им и силна светлина расте по-бързо и има по-добър външен вид. Отглежда се като мъховете, захваща се много здраво за дървета, камъни и други предмети. Един път захванало се за нещо е много трудно пълното му премахване. Достатъчно е да има едно малко парче от него за да се развие наново. Растежа му е компактен, като образува гъста туфичка.
Прави много ефектна шапка на мястото където е поставено или привързано първоначално.

Изключително податливо е на обрастване с нишковидни водорасли. Скариди Амано го почистват много добре.Може и механично да се почиства от нишковидните без това да нарушава много цялостта на туфичката.
Не е желателно да се отглежда в аквариум заедно със САЕ-та, приемат го като деликатес. Анциструси и отоцинклуси не го закачат.

Тъй като е все пак водорасло, всякакви препарати за борба с тях, включително и глутаралдехит,  оказват негативно влияние върху развитието му, и могат да доведат дори до загиване. Третирано с глутаралдехид загива, като започва по краищата си да се оцветява в оранжево.

аквариум с Caloglossa beccarii
 

Характеристики


Семейство: Delesseriaceae
Континент: Космополит
Биотоп: Космополит
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка и бракична

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 28.07.2014 г; промененo на 02.08.2021 г