Eleocharis parvula (Roemer & Schultes, 1836)

Българско наименование:

Елеохарис парвула

Снимка на Eleocharis parvula (Roemer & Schultes, 1836)

Популярно име: dwarf hairgrass

Семейство:
Cyperaceae


Етимология: Eleocharis: helos = блатен, chads = радост; parvulus: много дребен

Разпространение:  космополит

Изисквания за CO2: необходимо е СО2 и торене

Светлина: умерена - силна

Температура: 14 - 28 °C

Твърдост на водата: мека – среднo твърда

pH: 5.5 - 8.0

Височина: 3 - 10 см

Ширина: 5  -10 см

Разположение в аквариума: преден план

Скорост на рaстеж: средна

Изисквания: средни

Трудност: средна

Тип растение: ризомно


Описание : Eleocharis parvula  е едно от най-разпространените растения в акваскейпинга за преден план. Родината на това растение е САЩ , но се среща на места в Европа и Азия. Естественият му хабитат са блатата, бреговете на реките и зони, за които е характерно да бъдат влажни през по-голямата част от годината. В дивата природа растението се среща както в подводна, така и в надводна форма.

Eleocharis parvula в едно от естествените му местообитания

Eleocharis parvula (5-10 см.) е един от най-ниските видове Eleocharis, листата са тъмно зелени, къси - с правилна форма. Ако му бъдат осигурени средна до силна светлина, достатъчно количество СО2 и микро елементи това растение бързо ще оформи прекрасен зелен килим на преден план.
Засажда се на малки снопчета близо едно до друго (1 - 2 см.), като се препоръчва преди засаждане, листата на растението да бъдат подрязани на 2-3 см височина.

Размножава се със средна скорост, чрез коренови издънки. Важно е грундът да е ситен, за да може по-лесно да се разпространява и вкоренява. Препоръчва се често кастрене, за да се ускори сгъстяването му .
Кореновата система е доста нежна и е нужно да се действа внимателно, когато се присажда, защото е възможно в стремежа си да преместим няколко стръкчета, да изкореним цялата издънка по нейната дължина.

Приложение в акваскейпа:

Photo from: Konu: Eleocharis parvula
http://www.akvaryumportali.com/threads/1429-Eleocharis-parvula

Използва се предимно на преден план. Поради малките си размери и много тънки листа, е изключително подходящо растение за среден план на нано аквариуми. Може да се използва на среден план в комбинация с растения като Hemianthus callitrichoides на преден план. Също така, може да служи за подчертаване или придаване на "мекота" на определени елементи от хардскейпа.

Eleocharis parvula в аквариум - Attila Varga

Споделен опит в отглеждането:  Eleocharis parvula наистина е много красиво растение, но изисква постоянни грижи, за да се поддържа в добър външен вид. Оформянето на гъст килим от него на преден план, не е от лесните неща в акваристиката. За да се поддържа в добра форма, трябва системно да се кастри и разрежда. Ако не се кастри системно бива нападнато от водорасли, не понася и плуващи частици органика във водата. За да се развива добре му е нужен подхранен грунд с по-малка фракция или субстрат.

Събиране на информация, превод и споделен опит: terier4o

Източници:
http://www.aquascapingworld.com
http://www.acuaflora.com
http://www.aquaticplantcentral.com/
http://plants.usda.gov

Характеристики


Семейство: Cyperaceae
Континент: Космополит
Биотоп: Космополит
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Задължително
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка





Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г