Salvinia natans, (L.) Allioni

Българско наименование:

Салвиния плаваща

Снимка на Salvinia natans, (L.) Allioni

Семейство: Salviniaceae

Разпространение:
  Европа, Западна Азия и Северна Африка.

Изисквания за CO2: не е необходимо

Светлина: средна - силна

Температура:
20 - 28 °C

Твърдост на водата:
мека - твърда

pH: 6.0 - 8.0

Разположение в аквариума: на повърхността

Скорост на рaстеж:
средна

Изисквания: средни

Трудност: средна

Тип растение: плаващо

Описание: Salvinia natans е широко разпространена във водите на Европа, Западна Азия и Северна Африка. Това е много непретенциозно растение, плаващо на повърхността на водата.
Има къси стъбълца, на които по двойки са разположение ярко-зелени листа с дължина до 1.5 см, заоблена форма, покрити отдолу с тънки власинки.


Salvinia natans в естественото си местообитание

Salvinia natans се използва не само за декориране на аквариума, но и за създаване на сянка за растенията, които не обичат пряка светлина.  В естествени условия зимата растението загива, а през пролетта от спори се развиват нови.  В аквариум при благоприятни условия расте през цялата година, създава ”жив” килим, който служи за хвръляне на хайвера и за укритие на малките.

Salvinia natans няма особени изисквания към условията на отглеждане. Твърдостта и pH нямат особено значение.  Препоръчва се редовна смяна на водата.

Оптималната температура за Salvinia natans е над 24 °С, но расте добре и при 20-28 °С. В студена вода растежът е много бавен, а листата стават дребни.

Salvinia natans се размножава чрез издънки и спори.  В аквариум е възможно само по вегетативен начин -  стъбълце с две листенца се отделя от основното и при благоприятни условия от него се развива ново растение.

Приложение в Аквариума:
Salvinia natans се използва в аквариума основно за създаване на сянка за растенията, които не обичат пряка светлина, както да  служи за място за хвърляне на хайвера и укритие на малките рибки.

Характеристики


Семейство: Salviniaceae
Континент: Европа
Биотоп: Космополит
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Плуващо
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 27.11.2010 г; промененo на 28.02.2024 г