Glossostigma elatinoides, (Bentham, 1854)

Българско наименование:

Глосостигма

Снимка на Glossostigma elatinoides, (Bentham, 1854)

Информация: aeon и Raven

Синоним: Tricholoma elatinoides, (Bentham, 1846).

Разпространение: АвстралияНова ЗенландияТасмания.

Биотоп: Австралия и Нова Зенландия

Височина:  2 -3+см

Ширина:  3+см

Въведение

Glossostigma elatinoides е нежно блатно растение с пълзящи стебла и коренчета излизащи от всяко междувъзлие.
Листата са с размер: дължина 0.3—1.2 см, ширина до 6 мм, срещуположно разположени, светлозелени на цвят.

Нуждае се от много силно осветление, добре расте в плитки, отлично осветени аквариуми.

Glossostigma elatinoides е едно от ключовите и много често използвани растения в Nature Aquarium. Килимът на преден план от Glossostigma е просто великолепен. Но това е доста своеобразно и сложно растение за отглеждане.  Получаването на много плътна полянка от Eleocharis pussila е много по-просто.

 

Основния проблем е в това, че това растение е дългостеблено, и за да образува плътна ниска полянка на повърхността на грунта са необходими определени условия и грижи.

• Без ярко осветление, голямо подаване на CO2 и мека вода с KH=2-4 успех с Glossostigma elatinoides няма да имате!

Осветление

Силата на осветлението трябва да бъда задължително висока, поне 1 Ват на литър.  Ако светлината не е достатъчна, това дългостеблено растение расте във височина! Високите растения не трябва да хвърлят сянка върху Глосостигмата. 

Най-доброто осветление за нея – това са метал-халогенните лампи MH HQI. 

Ако използвате флуоресцентни лампи, следете да не са стари! 

Никога не използвайте лампи с цветна температура по-малка от 5400К. Оптималната е 8000К. 

Много CO2 и задължитело течни добавки (PMDD). 

Водата трябва да  е много мека, и съответно pH=6,6-6,8. В твърда вода не расте! 

Подаването на CO2 е задължително, при това в голямо количество – по време на силен растеж използва много въглероден двуокис.

Вертикален растеж при недостатъчно светлина.  

 

Грунт

Грунта трябва да бъде много ситен, 2-3мм. В участъци с по-едър грунт Глосостигмата не расте! Това е и добър начин да ограничите ръста на нежелателните участъци.
Субстрата трябва да обогатен с добавки, особено желязо [Fe], и много ситен, без остри краища. Корените на растението са много тънки и дълги  - мекия субстрат спомага за дълбокото проникване на корените в богатия субстрат близо до дъното.  Идеалния вариант е ако субстрата е кисел и мек. Например отгоре AquaSoil, отдолу PowerSand. Може да използвате за дънен субстрат и латерит. Повече за субстратите тук.

Здрави издънки в подходящ субстрат


Добавки 

 

По отношение на течните добавки, Глосостигмата използва много калий [K] и желязо [Fe]. Ако тези елементи липсват, младите листа на растенията са жълтеникави, а понякога старите листа спират да растат и се покриват с водорасли. 

Трябва да има достатъчно и Азот и Фосфор. Недостига води до обрастване на листата с водораслите Black Beard Algae и Green Hair Algae

Друг важен елемент е магнезия [Mg] - главен компонент на хлорофилата. 


Glossostigma засегната от водорасли поради недостиг на микроелементи и малко CO2

CO2 

Най-добре е да отглеждате Глосостигмата със система за CO2 под налягане.  Тетрите и скаридите се чувстват много добре при такава концентрация на CO2. Високото ниво на CO2 способства за добрата фотосинтеза, - това насища водата с кислород, което е много добре за живите организми в аквариума. 

Високата концентрация на CO2 е особено важна при висока интензивност на осветлението. Недостатъка на CO2 при силно осветление води до това растението да расте бавно, а листата се покриват с водорасли. 

При висока концентрация на CO2 и интензивно осветление листата на Глосостигмата започват да отделят мехурчета кислород. 

• Възможна е и предозировка на CO2 - в резултат листата стават тънки и изтеглени, вместо с нормалната им форма като на език. 

Засаждане  

Засажда се с пинсета,  така че стеблото да е напълно в грунта! 

Това предотвратява изплуването на растението и го кара да пуска множество издънки на повърхността на грунта. Това съществено (заедно със силната светлина и подаването на CO2) ускорява формирането на плътна полянка. 

Понякога Амано засажда Глосостигмата и другите растения в аквариум без риби, за да подаде много голямо количество CO2, което рибите няма да понесат (>35мг/л). Това дава мощен тласък на ръста на Глосостигмата. След 3-4 седмици подаването са намалява и и се пускат рибите.  

При засаждането разделете снопчето от саксийката на няколко части и ги засадете на растояние от няколко сантиметра една от друга, за да може растението да расте по-бързо. 

Ако засаждате растение купено в надводна форма, ще му е нужно време да се свикне под водата. Оставете го да плува на повърхността, докато не се появят признаци на растеж. След това може да го засадите в грунта. 

Започва да расте бавно, но след това много бързо, заемайки свободните места на дъното. Съществува мнение, че не бива да се слагат добавки в корените му, защото това води до стимулиране на вертикален растеж. 

Никога не засаждайте Glossostigma elatinoides  и Echinodorus tenellus на растояние по-малко от 3см от стъклото! 

Засаждането е сравнително лесно. Нуждаете се от остра ножица и заострени пинсети.

На снимката са показани няколко качествени пинсети. Важно е края на пинсетите да е заострен.  Това ви позволява да вмъкнете лесно стеблото на Глосостигмата в субстрата.  Тънкия край също ви помага да не разбутате много субстрата.  Конвенционалните пинсети за растения не са много ефективни за засаждане на Glossostigma, защото това е дребно  растение, а и с тях прекалено ще разбутате субстрата. 

Когато купите растението, много е важно да премахнете всичко, което не е част от него– вата, дърво и т.н. След това внимателно го разделете растението да индивидуални растения с помоща на остра фина ножица.  

 


Индивидуални растения
 

След това, всяко от тези растения засадете в субстрата, докато само горните листа се виждат, а стеблото и корена е напълно в субстрата. Засадете ги на растояние от около 1-2см едно от друго. Ако имате повече, засадете ги по-близо, тогава ще имате по-скоро килимче от Глосостигма.

 

Засаждане с помоща на пинсети

 

Засадена Glossostigma elatinoides 

Подстригване 

Правилното подрязване на растението е много важно. Glossostigma elatinoides е дългостеблено(!) растение, и изисква особен подход за създаване на нисък плътен килим. 

Не позволявайте на растението да расте върху себе си – това ще доведе до затъмняване на долните слоеве листа и вертикален ръст! Когато килима е по-дебел от 5см това е вече лошо. Ако отрежете връхчетата, ще останат само голите стебла, които ще почнат да пускат издънки.  Подрязвайте листата които растат върху другите навреме – височината на полянката да е не повече от 3см.

Помнете, трябва да поддържате състоянието такова, че всички стебла да са в грунта!

На ярко осветениете участъци листенцата са малко по-дребни, а самото растение е по-ниско.  На участъците близо до промяна на релефа на дъното и корени, то е по-голямо и листенцата са по-големи.  Това създава красив ефект на разнороден килим. Не допускайте ръст на разстояние по-близо от 3см от стъклото.

Водорасли
 

Практически всички видове водорасли могат да растат по краищата на листата и стеблата на Глосостигмата. 

Green Spot Algae се появяват когато има прекалено много светлина и малко CO2.  Това е защото листата не растат добре при недостатък на CO2. 

Black Brush Algae също може да растат по листата, започвайки от краищата. Високото ниво на CO2 и баланса на фосфатите и нитратите в аквариума спомага за борбата срещу тях. 

Понякога, старите и отмиращи листа са чудесно място за населяване от водорасли, затова такива листа трябва незабавно да се премахват. 

Green Hair Algae се появяват при излишък на нитрати, когато растенията не смогват да ги използват за ръста си. Комбинацията от правилно постригване и оптимално съотношение на хранителните вещества помага за избавянето от тях.  


Водорасли по краищата на листата

Характеристики


Семейство: Scrophulariaceae
Континент: Австралия
Биотоп: Австралия
Трудност: С определени изисквания
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 09.11.2010 г; промененo на 13.04.2024 г